Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45798
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorEkinci, Raci-
dc.contributor.authorDönmez, Güzin-
dc.date.accessioned2022-11-16T07:56:00Z
dc.date.available2022-11-16T07:56:00Z
dc.date.issued2022-09-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/45798-
dc.description.abstractSon zamanlarda tıbbi ve aromatik bitkilere karşı ilgi her geçen gün artmaktadır. Bitkilerin farklı kısımlarından elde edilen etken maddeler; tedavi amacıyla geçmişten günümüze kadar kullanılmıştır. Baharat veya çay olarak tüketilen birçok bitkinin etken maddeleri genel itibariyle bilinmemektedir. Bu çalışmanın birinci aşamasında, Denizli ilinden yerel aktarlardan temin edilmiş Biberiye (Rosmarinus Officinalis L.), rezene (Foeniculum Vulgare) ve yeşil çay (Camellia Sinensis) bitkilerinin kül, kuru madde, renk, pH, asitlik ve protein tayini gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise temin edilen biberiye ve rezene bitkilerinden uçucu yağ ekstraksiyonu yapılmıştır. Yeşil çay bitkisinin ise toplam fenolik madde içeriği tespit edilmiştir. Elde edilen uçucu yağların Gaz kromatografisi-Kütle Spektrofotometresi (GC-MS) kullanılarak kimyasal kompozisyonları belirlenmiştir. Yeşil çay bitkisinin toplam fenolik madde içeriği ise Spektorofotometre (UV-VIS) ile belirlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde; en yüksek kül içeriği biberiye bitkisinde, en düşük kül içeriği ise yeşil çayda tespit edilmiştir. pH ve asitlik değerleleri incelendiğinde en düşük pH değeri (6,3) ve en yüksek asit miktarı ( 0,39±0,05) yeşil çay bitkisine aittir. Biberiye, rezene ve yeşil çay örneklerinin çay formundaki a* değerleri sırasıyla 0,88±0,03, 15,83±0,66 ve -1,18±0,04 olarak tespit edilmişken, toz formunda ise -1,53±0,04, -1,53±0,04 ve 1,32±0,04 olarak tespit edilmiştir. Biberiye uçucu yağının majör bileşeni %21,48 oranla anethole ve estragole olarak tespit edilmiştir. Rezene uçucu yağında ise 30 bileşen tespit edilmiş olup, %94,79’luk kısmının anethole, estragol ve phenol olduğu ortaya çıkmıştır. Yeşilçay bitkisinin toplam fenolik madde miktarı ise 649,375 mg/L olarak tespit edilmiştir. Tıbbi aromatik bitkilerin fizikokimyasal bileşimlerinin bilinmesi sağlık ve beslenme açısından önem taşımaktadır.en_US
dc.description.abstractRecently, interest in medicinal and aromatic plants has increasing day by day. Active substances obtained from different parts of plants; It has been used for treatment from past to present. Active substances obtained from different parts of plants; It has been used for treatment from past to present. The active ingredients of many plants consumed as spice or tea are generally unknown. In the first stage of this study, ash, dry matter, color, pH, acidity and protein determination of Rosemary (Rosmarinus Officinalis L.), fennel (Foeniculum Vulgare) and green tea (Camellia Sinensis) plants obtained from local herbalists in Denizli province were carried out. In the second stage of the study, essential oil extraction were made from rosemary and fennel plants. The total phenolic content of the green tea plant was determined. The chemical compositions of the obtained essential oils were determined using Gas Chromatography-Mass Spectrophotometer (GC-MS). The total phenolic content of the green tea plant was determined by Spectorophotometer (UV-VIS). When the results are examined; The highest ash content was determined in rosemary plant, and the lowest ash content was determined in green tea. When the pH and acidity values are examined, the lowest pH value (6.3) and the highest amount of acid (0.39±0.05) belong to the green tea plant. While the a values of rosemary, fennel and green tea samples in the tea form were determined as 0,88±0,03, 15,83±0,66 and -1,18±0,04, respectively, it was determined as -1,53±0,04, -1,53±0,04 and 1,32±0,04 in the powder form. The major components of rosemary essential oil were determined as anethole and estragole with a ratio of 21.48%. In fennel essential oil, 30 components were determined, and 94.79% of it was found to be anethole, estragole and phenol. The total phenolic content of the green tea plant was determined as 649,375 mg/L. Knowing the physicochemical compositions of medicinal aromatic plants is important in terms of health and nutrition.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiberiyeen_US
dc.subjectdiüretiken_US
dc.subjectfenolik maddeen_US
dc.subjectrezeneen_US
dc.subjectuçucu yağen_US
dc.subjectyeşil çayen_US
dc.titleMetabolizmada diüretik etki gösteren bazı bitkilerin fizikokimyasal özelliklerien_US
dc.title.alternativePhysiochemical properties of some plants that have diuretic effects on metabolismen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid747955en_US
dc.ownerPamukkale_University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Güzin Dönmez.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

616
checked on May 27, 2024

Download(s)

472
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.