Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45816
Title: Turizm öğrencilerinin gıda neofobisi düzey ve nedenleri üzerine bir araştırma [pp. 110-123]
Other Titles: An examination of the level and causes of food neophobia among tourism students [pp. 110-123]
Authors: Çetin, Ahmet
Soybalı, Hasan Hüseyin
Keywords: Yeni yiyecek deneme korkusu
gastronomi
turizm öğrencileri
Food neophobia
gastronomy
tourism students
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Bu çalışma yeni yiyeceklerden kaçınma (Food Neophobia) ve yeni yiyecekleri denemeye aşırı istekli olma (Food Neophilia) açısından turizm öğrencilerinin okudukları bölümler ve cinsiyetlerine göre aralarındaki farklılıkları araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca araştırmada yeni yiyecek denemekten kaçınmanın nedenlerine ilişkin sonuçlara ulaşmak hedeflenmiştir. Belirtilen amaçlara ulaşmak için Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerden anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Araştırmaya katılan 196 öğrenciden toplanan verilerin analizi sonucunda gastronomi bölümünde okuyan öğrenciler ile turizm rehberliği bölümünde okuyan öğrenciler arasında yeni yemeklerden kaçınma konusunda anlamlı farklılık olduğu, yeni yiyecekleri denemeye aşırı isteklilik konusunda da Gastronomi bölümü öğrencileri ile turizm işletmeciliği ve turizm rehberliği öğrencileri arasında farklılıklar bulunduğu ortaya çıkmıştır. Yeni yiyeceklerden kaçınma nedenlerinde ise yemeğe bağlı hızlı ortaya çıkabilecek sağlık sorunları ve dini hassasiyetlerin ön plana çıkan nedenler olduğu görülmüştür.
This study intends to look at the variations in food neophilia and neophobia among tourism students based on their departments and gender. In addition, it was aimed to reach conclusions about the reasons for avoiding trying new foods in the study. Data were gathered from the students enrolled in the Pamukkale University Faculty of Tourism through the questionnaire approach in order to accomplish the mentioned objectives. According to the analysis of the data gathered from the 196 students who took part in the research, there were differences between students studying in the gastronomy department and students studying in the tourism guidance department in terms of avoiding new foods, as well as between gastronomy department students and tourism management and tourism guidance students in terms of having an excessive willingness to try new foods. It was found that the most common reasons for avoidance of novel foods were religious sensitivity and potential health problems caused by food.
URI: https://hdl.handle.net/11499/45816
ISBN: 978-975-6992-97-5
Appears in Collections:Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
110-123.pdf492.58 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

52
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

834
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.