Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45824
Title: Deniz kaplumbağalarının farklı dokularında ağır metal konsantrasyonun araştırılması
Other Titles: Investigation of heavy metal accumulation in different tissue of sea turtles
Authors: Çelik, Sude
Advisors: Başkale, Eyup
Keywords: Ağır metal kirliliği
Deniz kaplumbağası
Caretta caretta
Chelonia mydas
Kıbrıs
Heavy metal
sea turtles
Caretta caretta
Chelonia mydas
Cyprus
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Deniz kaplumbağaları, dokularında yüksek metal seviyeleri biriktirme eğilimleri nedeniyle kirlilik biyoindikatörleri olarak kabul edilir. Bu kapsamda, Kuzey Kıbrıs'ta ölü olarak karaya vuran yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas; n=41) ve iribaşlı kaplumbağa (Caretta caretta; n=14) bireylerinden alınan karaciğer, böbrek, kalp ve kas örneklerinde biriken 12 ağır metal elementinin (Pb, Cd, Hg, Al, As, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni Zn Ca) birikiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma ile kalp dokusunda ağır metal birikimi ile ilgili sınırlı sayıdaki çalışmaya yeni veriler eklenmiş olup, her iki tür için de kalp, karaciğer, kas ve böbrek dokularında Mg birikimine ilişkin ilk veriler sunulmuştur. Her iki tür için de dokuların farklı ağır metal seviyeleri biriktirme eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Bazı dokular arasında ise biriken ağır metal konsantrasyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca, iribaşlı kaplumbağaların ve yeşil kaplumbağaların aynı dokularındaki bazı elementler (Alböbrek, Askalp, Askaraciğer, Fekas, Feböbrek, Fekalp, Mnkalp, Pbkalp, Znkas ve Znböbrek) istatistiksel bakımdan önemli ölçüde farklılıklar göstermiştir. Kaplumbağa dokularında bulunan ağır metal varyasyonları, farklı seviyelerde ağır metallere maruz kalmalarına sebep olan diyet ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olabilir. Ayrıca bu çalışmada, her iki türde de hem farklı dokularındaki aynı elementler hem de aynı dokulardaki farklı elementler arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Böylece bir elementin metabolize edilişini, biyobirikimi veya atılımını kapsayan fizyolojik süreçler ile organlar arasında taşınabildiği desteklenmiştir.
Sea turtles are considered pollution bioindicators due to their tendency to accumulate high metal levels in their tissues. In this context, we aimed to analyze the concentrations of 12 heavy metal elements (Pb, Cd, Hg, Al, As, Cr, Cu, Fe, Mn, Mg, Ni, Zn) in liver, kidney, hearth and muscle samples from green turtles (Chelonia mydas; n = 41) and loggerhead turtle (Caretta caretta; n = 14) found stranded in Northern Cyprus. With this study, we added new data to the limited number of studies about heavy metal accumulation in heart and presented the first data for Mg accumulation in heart, liver, muscle and kidney tissues of both species. We found that the tissues tend to be accumulate different heavy metal levels in both species, and some of them were statistically significant. Moreover, some elements in a same tissue (Alkidney, Asheart, Asliver, Femuscle Fekidney, Feheart, Mnheart, Pbheart, Znmuscle and Znkidney) were significantly different between the green turtles and loggerhead turtle. The variations of heavy metals in turtle tissues may depend mainly on their diets and feeding habits where they exposure different level of heavy metals. We also found that statistically significant associations inter elements between in a tissue as well as between the same element in different tissues in both species, it may indicate that an element can transports between organs due to physiological processes in their metabolism, bioaccumulation or excretion processes.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2021FEBE053 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/45824
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SUDE ÇELİK.pdf1.85 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

76
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

182
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.