Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45837
Title: Attracting tourists with online sensory marketing: A case of Pamukkale
Other Titles: Çevrimiçi duyusal pazarlama ile turistleri çekmek: Pamukkale örneği
Authors: Yozukmaz, Nisan
Keywords: Sensory marketing
senses
Pamukkale
senses in tourism
Duyusal pazarlama
duyular
pamukkale
turizmde duyular
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: The senses are one of the most important perception tools. The senses of sight, taste, hearing, touch and smell affect all of individuals’ decisions, as well as their preferences, attitudes and understanding of something, and this happens very naturally. Tourism is a concept that is all about the senses. Seeing, tasting, smelling, looking, hearing, and touching are at their most stimulated while traveling or spending time in a destination. Watching the sunset at a destination, smelling the sea, smelling the air, listening to the sound of the waves, touching the stones on the beach, swimming in the sea and feeling that water all over the body, tasting a flavor unique to that destination feel people that they are “alive”, “on vacation” and, “taking a break from their traditional lives. Therefore, it is very important for destinations to create marketing tools that appeal to the senses, and to instill those in tourists while they are at the stage of making a travel plan. In this study, websites designed by the tourism authorities of Pamukkale, one of the most popular tourism attractions of Turkey and located in the province of Denizli, are examined within the framework of sensory marketing. In this context, the study is an descriptive content analysis study as how much the content on the online platforms gives place to sensory marketing is determined by the content analysis method and as an overall result, it is concluded that the websites of tourism authorities are not sufficient in terms of reflecting the multisensory aspects of Pamukkale. So, it is suggested that the marketing professionals contribute to these websites’ content.
Duyular en önemli algılama araçlarından biridir. Görme, tatma, işitme, dokunma ve koku alma duyuları bireylerin tüm kararlarını, tercihlerini, tutumlarını ve anlayışlarını etkilemekte ve bu çok doğal bir şekilde gerçekleşmektedir. Turizm, tüm duyularla ilgili bir kavramdır. Görme, tatma, koklama, duyma ve dokunma en çok seyahat ederken veya bir destinasyonda vakit geçirirken uyarılmaktadır. Bir sahilde gün batımını izlemek, denizi, havayı koklamak, dalgaların sesini dinlemek, sahildeki taşlara dokunmak, denizde yüzmek ve o suyu tüm bedende hissetmek, o destinasyona özgü bir lezzeti tatmak insanlara “yaşadıklarını”, “tatilde olduklarını” ve “geleneksel yaşamlarına ara verdiklerini” hissettiren deneyimlerdir. Bu nedenle destinasyonların duyulara hitap eden pazarlama araçları oluşturması ve bu araçları seyahat planı yapma aşamasındayken turistlere aşılaması çok önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye'nin en popüler turizm merkezlerinden biri olan ve Denizli ilinde yer alan Pamukkale'nin turizm otoriteleri tarafından tasarlanan web siteleri duyusal pazarlama çerçevesinde incelenmiştir. Bu bağlamda çalışma, çevrimiçi platformlardaki içeriklerin duyusal pazarlamaya ne kadar yer verdiği içerik analizi yöntemiyle belirlendiği için tanımlayıcı bir içerik analizi çalışmasıdır. Çalışmanın genel sonuçlarından biri turizm otoritelerince hazırlanmış olan web sitelerinin Pamukkale'nin çok taraflı özelliklerini yansıtma açısından yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, pazarlama profesyonellerinin bu web sitelerinin içeriğine katkıda bulunmaları önerilmektedir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/45837
ISBN: 978-975-6992-97-5
Appears in Collections:Turizm Fakültesi Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
373-385 ing.pdf493.25 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

224
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

134
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.