Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/45869
Title: | Yöresel festivallerde mutfak marka değeri, destinasyon imajı ve mekânsal bağlılık ilişkisi | Other Titles: | The relationship of cuisine brand value, destination image and place attachment in local festivals | Authors: | Koştur, Tuğçe | Advisors: | Bertan, Serkan | Keywords: | Yerel Mutfak Marka Değeri Destinasyon İmajı Festival Local Cuisine Brand Value Place Attachment Destination Image Festival |
Publisher: | Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü | Abstract: | Festivaller bir destinasyonun rekabet avantajını güçlendirmek için aracı rol olarak görülmektedir. Festivaller, destinasyon imajını iyileştirmek, ziyaretçi çekmek ve yerel ekonomiyi canlandırmak amacıyla da düzenlenmektedir. Birçok festival türü, bireylere eğlence, dinlenme ve sosyalleşme gibi ihtiyaçlara yönelik aktiviteler de sunmaktadır. Bunun yanı sıra, bireyler boş zamanlarını değerlendirmek için kendilerine farklı deneyimler yaşatan festivallere katılmaya yönelmektedirler. Düzenlenen festivallerde destinasyonun mimarisi, sanatı, doğal kaynakları tanıtılırken aynı zamanda yerel mutfak da tanıtılmaktadır. Yerel mutfağın pişirilme ve sunum teknikleri ile tanıtılması destinasyonun marka değerinin artmasına imkân sağlamaktadır. Festivallerde destinasyona ait yemekleri deneyimlemekle birlikte ziyaretçilere kültürel değer aktarımı gerçekleşmektedir.Bu araştırma, yerel festivallerde mutfak marka değeri algısının, destinasyon imajı ve mekânsal bağlılık üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Amaç doğrultusunda festivale katılan 248 kişiden anket ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, kısmı en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesine (PLS-SEM) ait istatistik programı analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre mutfak marka değerinin, destinasyon imajı ve mekânsal bağlılık üzerinde olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Festivals are seen as an intermediary role to strengthen a destination's competitive advantage. Festivals are organized to improve the image of the destination, attract visitors and stimulate the local economy. Many types of festivals also offer activities for the needs of individuals such as entertainment, rest and socialization. In addition, individuals tend to participate in festivals that give them different experiences in order to evaluate their spare time. In the festivals organized, the architecture, art and natural resources of the destination are introduced, while the local cuisine is also introduced. Introducing the local cuisine with cooking and presentation techniques provides an opportunity to increase the brand value. During the festivals, cultural values are transferred to the visitors as well as experiencing the dishes of the destination.This research aims to measure the effect of culinary brand value perception on destination image and spatial loyalty at local festivals. In line with the purpose, data were collected from 248 people who participated in the festival by questionnaire. The obtained data were analyzed in the statistical program of partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). According to the results of the analysis, it was concluded that the culinary brand value has a positive effect on the destination image and place attachment. |
URI: | https://hdl.handle.net/11499/45869 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Tuğçe Koştur.pdf | 829.47 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
168
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
368
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.