Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/48219
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGüler, Buse-
dc.contributor.authorKaraca, Hakan-
dc.date.accessioned2023-01-09T21:36:49Z-
dc.date.available2023-01-09T21:36:49Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.issn1304-7582-
dc.identifier.issn2148-015X-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24323/akademik-gida.927686-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1143991-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/48219-
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı ambalajlama teknikleriyle (normal atmosferde, vakum ve azot gazı altında) paketlenip farklı sıcaklıklarda 21 hafta depolanan bütün, kırık ve öğütülmüş haldeki ceviz içi örneklerindeki bazı kimyasal özelliklerin değişimleri incelenmiştir. Bütün şekilde muhafaza edilen ceviz içi örneklerinde serbest yağ asidi ve konjuge dien değerlerinin depolama boyunca kısmen korunduğu, peroksit ve konjuge trien değerlerinin ise kırık ve öğütülmüş örneklere göre nispeten daha düşük seviyede artış gösterdiği gözlenmiştir. Azot gazı altında paketleme uygulaması, peroksit ve konjuge trien değerlerindeki yükselmeyi sınırlaması nedeniyle cevizlerin oksidasyon reaksiyonlarına karşı muhafazasında etkili bulunmuştur. Örneğin ikincil oksidasyon ürünlerinden aldehitlerin varlığının bir göstergesi olan panisidin değerleri normal atmosferde ve azot gazı altında paketlenip 20°C’de 21 hafta depolanan öğütülmüş ceviz örneklerinde sırasıyla 0.56 ve 0.40 olarak belirlenmiştir. Düşük sıcaklıkta (4°C’de) depolanan örneklerdeki serbest yağ asidi, peroksit ve konjuge trien değerlerindeki artışın, 20°C’de depolanan örneklerdeki artıştan daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Cevizlerdeki boyut küçültme işlemi, örneklerdeki oksidasyon parametrelerinin genellikle artmasına neden olmuştur. Bu durum, özellikle öğütülmüş örneklerde tespit edilen yüksek peroksit, konjuge trien ve para-anisidin değerleriyle ortaya konmuştur.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAkademik Gıdaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCevizen_US
dc.subjectOksidasyonen_US
dc.subjectVakum paketlemeen_US
dc.subjectModifiye atmosfer paketlemeen_US
dc.subjectDepolama Walnuten_US
dc.subjectOxidationen_US
dc.subjectVacuum packagingen_US
dc.subjectModified atmosphere packagingen_US
dc.subjectStorageen_US
dc.titleAmbalajlama Tekniği ve Depolama Koşullarının Ceviz İçi Kalitesi Üzerine Etkisien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage59en_US
dc.identifier.endpage73en_US
dc.departmentPAUen_US
dc.identifier.doi10.24323/akademik-gida.927686-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1143991en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1tr-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document (14).pdf1.64 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

94
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

20
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.