Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/48219
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Güler, Buse | - |
dc.contributor.author | Karaca, Hakan | - |
dc.date.accessioned | 2023-01-09T21:36:49Z | - |
dc.date.available | 2023-01-09T21:36:49Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.issn | 1304-7582 | - |
dc.identifier.issn | 2148-015X | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.24323/akademik-gida.927686 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1143991 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/48219 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, farklı ambalajlama teknikleriyle (normal atmosferde, vakum ve azot gazı altında) paketlenip farklı sıcaklıklarda 21 hafta depolanan bütün, kırık ve öğütülmüş haldeki ceviz içi örneklerindeki bazı kimyasal özelliklerin değişimleri incelenmiştir. Bütün şekilde muhafaza edilen ceviz içi örneklerinde serbest yağ asidi ve konjuge dien değerlerinin depolama boyunca kısmen korunduğu, peroksit ve konjuge trien değerlerinin ise kırık ve öğütülmüş örneklere göre nispeten daha düşük seviyede artış gösterdiği gözlenmiştir. Azot gazı altında paketleme uygulaması, peroksit ve konjuge trien değerlerindeki yükselmeyi sınırlaması nedeniyle cevizlerin oksidasyon reaksiyonlarına karşı muhafazasında etkili bulunmuştur. Örneğin ikincil oksidasyon ürünlerinden aldehitlerin varlığının bir göstergesi olan panisidin değerleri normal atmosferde ve azot gazı altında paketlenip 20°C’de 21 hafta depolanan öğütülmüş ceviz örneklerinde sırasıyla 0.56 ve 0.40 olarak belirlenmiştir. Düşük sıcaklıkta (4°C’de) depolanan örneklerdeki serbest yağ asidi, peroksit ve konjuge trien değerlerindeki artışın, 20°C’de depolanan örneklerdeki artıştan daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Cevizlerdeki boyut küçültme işlemi, örneklerdeki oksidasyon parametrelerinin genellikle artmasına neden olmuştur. Bu durum, özellikle öğütülmüş örneklerde tespit edilen yüksek peroksit, konjuge trien ve para-anisidin değerleriyle ortaya konmuştur. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Akademik Gıda | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ceviz | en_US |
dc.subject | Oksidasyon | en_US |
dc.subject | Vakum paketleme | en_US |
dc.subject | Modifiye atmosfer paketleme | en_US |
dc.subject | Depolama Walnut | en_US |
dc.subject | Oxidation | en_US |
dc.subject | Vacuum packaging | en_US |
dc.subject | Modified atmosphere packaging | en_US |
dc.subject | Storage | en_US |
dc.title | Ambalajlama Tekniği ve Depolama Koşullarının Ceviz İçi Kalitesi Üzerine Etkisi | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 19 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 59 | en_US |
dc.identifier.endpage | 73 | en_US |
dc.department | PAU | en_US |
dc.identifier.doi | 10.24323/akademik-gida.927686 | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1143991 | en_US |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairetype | Article | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document (14).pdf | 1.64 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
94
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
20
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.