Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/48684
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Gürel, Ali | - |
dc.contributor.author | Kaya, Kürşat | - |
dc.date.accessioned | 2023-01-09T21:42:26Z | - |
dc.date.available | 2023-01-09T21:42:26Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.issn | 1308-9315 | - |
dc.identifier.issn | 2148-8797 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/504248 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/48684 | - |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmada metotreksat (MTX) kaynaklı böbrek ve karaciğer hasarına karşı balık yağının (BY) potansiyel koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dört gruba (n=7) ayrılan ratlarda; Kontrol grubu14 gün gavajla mısır yağı ve üçüncü gün periton içine (i.p.) fizyolojik tuzlu su, BY grubuna 14 gün gavajla 1000 mg/kg BY ve üçüncü gün i.p. fizyolojik tuzlu su, MTX grubuna 14 gün gavajla mısır yağı ve üçüncü gün i.p. tek doz 20 mg/kg MTX, MTX+BY grubuna 14 gün süreyle gavajla1000 mg/kg BY ve üçüncü gün i.p. tek doz 20 mg/kg MTX enjekte edildi. Deney sonunda ratlar dekapite edilip, böbrek ve karaciğer - 86 °C’de korundu ve biyokimyasal ölçümler yapıldı. Bulgular: Metotreksat uygulanmasıyla böbrek ve karaciğer dokularında tiyobarbitürikasit reaktif substans (TBARS) seviyelerinin kontrol grubuna göre arttığı; süperoksitdismutaz (SOD), glutatyon (GSH), glutatyon peroksidaz (GPx) ve katalaz (CAT) aktivitelerinin ise azaldığı görüldü. MTX ile birlikte BY uygulanması, tek başına MTX uygulanan grupla karşılaştırıldığında TBARS seviyesinde azalma; GSH, CAT, SOD ve GPx aktivitelerinde artış sağladı. Sonuç: Bu çalışmada MTX’ın, böbrek ve karaciğer dokularında oksidatif hasara neden olduğu ve BY’nın bu hasarı engellediği saptanmıştır. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Balık Yağı, Metotreksat Kaynaklı Nefrotoksisite ve Hepatotoksisiteye Karşı Koruyucudur | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 35 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 167 | en_US |
dc.identifier.endpage | 171 | en_US |
dc.department | PAU | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 504248 | en_US |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairetype | Article | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
crisitem.author.dept | 14.03. Basic Medical Sciences | - |
Appears in Collections: | Tıp Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document (18).pdf | 403.23 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
60
checked on May 27, 2024
Download(s)
8
checked on May 27, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.