Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49153
Title: Karbondioksit lazerlerinin uygulama alanlarının incelenmesi
Other Titles: Researching the applications of CO2 lasers'
Authors: Şentürk, Hüsnü
Advisors: Temiz, Mustafa
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Electrical and Electronics Engineering
Karbon dioksit
Carbon dioxide
Lazerler
Lasers
CO2 lazeri
CO2 lazerinin uygulama alanları
lazer çeşitleri
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: 42 yıl önce lazerin icadı, birçok yeni bilimsel buluşu mümkün kılmıştır. Bu tarihten itibaren lazer günlük hayatımıza girmiş ve birçok endüstri kolunda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Lazer'in yeni ve üstün tiplerinin geliştirilmesine devam edilirken uygulama alanları da hızla genişlemektedir. Bu sektörlerin başında metal, elektronik, havacılık ve otomotiv endüstrisi gelmektedir. Bu çalışmada, lazer teknolojisinin tarihsel gelişimi incelenmiş, genel lazer teorisi anlatılmış ve başlıca lazer çeşitleri tanıtılmıştır. Lazer çeşitleri içerisinde, gerek yüksek verimlilikleri, gerekse çok yüksek çıkış güçlerinde üretilebilmeleri nedeniyle CO2 lazerleri özel bir yere sahiptir. Bu yüzden CO2 lazerinin tanıtımı ve uygulama alanları çalışma konusu olarak seçilmiştir. Üretilen lazer ışınının özellikleri ve çıkış güç değerlerine göre, lazer ışınının kullanılabileceği uygulama alanlarının seçiminin nasıl yapılabileceği gösterilmiştir. Endüstride CO2 lazeri en fazla mekanikte, matkap, madensel makaslar ve birçok aletin yerini almıştır. Çünkü lazer işim ile delme ve kesme işlemleri daha sistematik ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Lazer ışınıyla çok sert malzemelerin bile işlenmesi kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Üretimde kalite ve standardizasyonun önem kazandığı günümüz şartlarında lazer teknolojisi çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılan çalışmayla CO2 lazeri teknolojisinin önemi vurgulanmış ve bu teknolojiden en verimli ve yaygın biçimde yararlanılabilmesi için bu teknolojinin tanıtılması amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: CO2 lazeri, CO2 lazerinin uygulama alanları, lazer çeşitleri.
VI The invention of laser 42 years ago made lots of new scientific inventions possible. From this date, laser entered our daily life and has begun to be used commonly in many sectors of industry. As the inventions of new and more superior lasers are being developing, application fields of laser are rapidly broadening. Major sectors in which laser is used are material processing, electronics industry, flying industry and automotive industry. In this study, historical development of laser technology is examined, general laser theory and major laser types are described. Both high efficiency and high output power of CO2 lasers make it important in all laser types. Because of this, CO2 laser's theory and applications are chosen as the subject of this study. It is explained that how CO2 laser's applications can be chosen according to its laser beam properties and value of output power. In industrial applications, CO2 lasers took place of drill, shears and most of the other machines in mechanics. Because drilling and cutting processes can be done more systematically and more rapidly by using laser beam. It is very easy to process even very hard materials with laser beam. Today, because the standardization of processes and the quality of product are becoming more preferred, laser technology is getting more important. In this study, the importance of CO2 laser technology is emphasized and it is aimed to introduce this technology to use it more efficiently and widely.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49153
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

64
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.