Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49208
Title: Denizli yöresinde tesbit edilen atkı yüzlü düz el dokumaları
Authors: Katrancı, Meltem Demirci
Advisors: Hancıoğlu, Tahsin
Keywords: El Sanatları
Crafts
Denizli
Denizli
Dokuma sanatı
Weaving art
El dokumacılığı
Hand weaving
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: YÜKSEK LİSANS TEZİ DENİZLİ YÖRESİNDE TESPİT EDİLEN ATKI YÜZLÜ DÜZ EL DOKUMALARI Meltem DEMİRCİ KATRANCI Danışman : Doç.Dr. Tahsin HANCIO?LU 1996 - Sayfa : 303 JÜRİ: Düz el dokumalarının yöresel olarak ciddi bir şekilde ele alınmadığı bilinmektedir. Geçmişte, konar-göçer teşekküllerin iklim ve coğrafi konum nedeniyle bölgede yerleşmeyi tercih ettikleri saptanmıştır. Yörenin göçebe yaşantısı ile iç içe olması ve turistik bir nitelik taşıması dokumalara olan estetik beğeniyi arttırmıştır. Dolayısıyla, bu güne kadar incelenmemiş olan Denizli Bölgesi araştırmaya alınmıştır. Günümüzde dokuma yapımındaki makineleşme ve kimyasal boyaların yaygınlaşması, sıradan mamullerin üretimini hızlandırmıştır. Yine de el dokumalarımız endüstrinin aynı biçimdeki ürünlerine nazaran daha çekicidir. Yapılan ön tarama sonucunda, ulaşımı zor dağlık bölgelerde Dokuma örneklerine ve Dokuma tezgahlarına rastlanmıştır. Köylerde bulunan dokuma ürünleri dokumanın teknik özellikleri, dokuma malzemeleri ve kullanılan aletler tesbit edilmiş, kataloglanmış ve tarafımızca incelemeye alınmıştır. Sonuç olarak yörede dokumacılığın halen sürdürüldüğü, atkı yüzlü düz el dokumalarından en çok cicim ve kilim tekniklerinin kullanıldığı, renk ve motif yönünden bir kaç bölge ile benzerlik görüldüğü gibi, farklılıkların da ortaya çıktığı karşılaştırmalı olarak ispat edilmiştir.
POST-GRADUATE THESIS WEFT FACED SMOOTH HAND TEXTILE PRODUCTS DETERMINED IN HI DENİZLİ REGION Meltem DEMİRCİ KATRANCI CONSULTANT: Asst.Prof.Dr. Tahsin HANCIO?LU 1996- Page Nr.: 303 JR: It is known that smooth hand-weaving has not been studied seriosly locally. It has been seen that nomadic communities had preferred to settle down due to climatic and geographic location. The feature of location involving nomadic life and having a touristical aspect has increased aesthetic feeling toward weaving. Therefore Denizli region, which has not been studied up to now, has been studied in this study. Mechanisation in weaving sector and also intensive use of chemical dying in weaving sector at present has increased manifacturing of common product. Despite this fact, hand woven products are more attractive than the same products of industry. During prestudy committed, weaving samples and weaving looms have been seen in mountainous regions where have transportation difficulties. Weaving products, technical features of weaving, weaving materials and devices used therein have been determined, catalogued and studied in this study. Consequently, it has been proved that weaving has been continued in region, that mostly light rug and kilim techniques have been used in weft faced smooth hand weaving, and that comparatively there are some similarities with other regions in terms of colour and motives as well as there are differences.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49208
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

44
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.