Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49213
Title: Tarık Buğra'nın hikayelerinde sentaks çalışması
Other Titles: A Study of syntax in Tarık Buğra's stories
Authors: Kodal, Türkan
Advisors: Uygur, C. Vedat
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı
Turkish Language and Literature
Buğra, Tarık
Buğra, Tarık
Hikaye
Story
Söz dizim
Syntax
Türkiye Türkçesi
Turkey Turkish
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: II Tarık Buğra, modern Türk hikâye ve romancılığının önemli şahsiyetlerinden birisidir. Yazar, hikâye ve romancılığın yanı sıra tiyatro, senaryo, deneme gibi daha pek çok alanlarda da ölümsüz eserler bırakmıştır. Bu çalışma, Tarık Buğra'nın Hikâyelerinin sentaks bakımından incelenmesini kapsamaktadır. Hikâyeler, sadece sentaks yönünden ele alınmıştır. Hikâyelerin ana temaları, taşıdıkları sosyal mesajlar, yazarın psikolojisinin esere yansıması, anlatım tekniği ve yazarın üslûbuna etki eden diğer faktörler, bu çalışmanın dışında tutulmuştur. Fakat, bir edebî eser, her şeyden önce bir dil malzemesinden oluşmuş bir bütündür. Bir yazarın üslûbunu belirlemede, bu dil malzemesini nasıl kullandığı sorusu aydınlatılmadan varılacak olan sonuçlar yanıltıcı olacaktır. Bu nedenle, yazarın üslûbunu belirlemeye yardımcı olacağının umulduğu bir değerlendirme de bu çalışmaya dahil edilmiştir. Türk pili'nin önemli sorunlarından birisi olan sentaks konusu, her yönüyle ele alınmış ve hem günümüz Türkiye Türkçesi'nin hem de Tank Buğra'nın dil özellikleri, söz dizimi (sentaks) bakımından ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Ill Tarık Buğra is one of the important personalities of Modern Turkish story and novel. Writer has also Masterpieces in the field of drama, scenario, essay as well as story and novel. The study examines the structures of the stories that belong to Tank Buğra. The stories are only examined structurally. The other factors such as subject matter. Social massagies that they carry. Psychologic factors or writing methods of the writer are not talked abaut. However, a literary work is a complete work, that consists of materials of language. İt will be wrong to come to certain results before determiniz how the writer would use this language material in his writings. Therefore extro details have also added in order to help to understand the writing methods of the writer. The matter of structure, which is one of the most important problems of the Turkish Language is dealt with together with its all aspects and study tried to display the language pecularities of Tank Buğra, his structure also Turkish language itself which is curently used in Turkey.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49213
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

78
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.