Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49214
Title: Alüminyum sanayi atığı eloksalin portland çimentosu hidrasyonu üzerine etkileri
Authors: Günay, M.Emin
Advisors: Erdem, Emin
Keywords: Kimya
Chemistry
Alüminyum endüstrisi
Aluminum industry
Eloksal
Eloxal
Endüstriyel atıklar
Industrial wastes
Hidrasyon
Hydration
Portland çimentosu
Portland cement
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: m Eloksal, elektroliz metoduyla alüminyum profil üreten fabrikalarda ele geçen endüstriyel bir katı atıktır. Esas olarak alüminyum hidroksit ve alüminyum oksit içermekte olup; genel olarak sodyum, silisyum gibi bazı safsızlıklar içermesi sebebiyle endüstriyel değerlendirilmesi tam olarak gerçekleştirilememiştir. Bu çalışmada, bir katı atık olan eloksalın Portland çimentosu için piriz hızlandırıcı olarak kullanılıp kullanılamayacağı ve Portland çimentosu hidrasyonu üzerine etkileri araştırıldı. Çeşitli oranlarda eloksal içeren çimento karışımlarının hidrasyonu; piriz süreleri, eğilme ve basınç dayanımları, hacim genleşmesi, tarayıcı elektron mikroskobu (SEM) ve X-ışınları difraksiyonu analizleri teknikleriyle izlendi. Sonuç olarak; Portland çimentosuna ağırlıkça %4'e kadar değişen oranlarda eloksal ilave edilerek hazırlanan çimento karışımlarının piriz sürelerinin kademeli olarak kısaldığı, eğilme ve basınç dayanımlarının arttığı belirlendi. Eloksalın, özellikle yüksek dayanım gerektiren kullanım alanlarında, Portland çimentosu için uygun bir katkı maddesi olduğu görüldü. Aynı zamanda, ürün birim maliyetinde önemli bir paya sahip olan öğütme, pişirme ve madencilik gibi işlemlere ihtiyaç duyulmadan, doğrudan kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı. Bu yolla eloksalın sebep olduğu çevre kirliliği giderilmiş, kaynak israfı önlenmiş ve daha dayanıklı bir yapı malzemesi üretilmiş olacaktır.
IV Eloxal is an industrial waste that is obtained in the aluminum profile production factories in terms of electrolysis method. It consists mainly of aluminum hydroxide and aluminum oxide. Since it generally contains impurities such as sodium and silicon, it is not economically appreciated. The object of this study is both, to investigate whether to use a solid waste eloxal as a setting accelerator on the Portland cement hydration. Hydration of cement mixtures containing eloxal in different ratios is observed through such techniques as setting time, flexural and compressive strength, volume expansion, scanning electron microscope (SEM) and X-ray diffraction. As a result, it is determined that setting times of prepared cement mixtures are shortened gradually and flexural and compressive strength is increased by adding eloxal up to a ratio of 4% in weight to Portland cement. We come to a conclusion that eloxal is an appropriate additive for the Portland cement in use fields that necessitate particularly high strength. At the same time it is concluded that eloxal can be used directly also without feeling the need for some treatments like grinding, cooking and mining which have considerably important shares in product unit cost. By this way environmental pollution and source squandering caused by eloxal will be removed and prevented respectively and a more enduring building material will be produced.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49214
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.