Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49218
Title: Dışa açılma sürecinde işletmelerin finansman sorunu ve bir uygulama
Other Titles: Financial problems of companies in export operations and an application
Authors: Çakanel, Ahmet
Advisors: Eroğlu, Feyzullah
Keywords: İşletme
Business Administration
Avrupa Birliği
European Union
Avrupa Birliği
European Union
Dışa açılma
Outward orientation
KOBİ
Small and Medium Sized Firms
İhracat finansmanı
Export financing
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: İhracatçı, dışsatım sürecinde finansmana ihtiyaç duyar. İhracatın finansmanı; ihracatçının ihracat taleplerine cevap verebilmesi için ihtiyaç hissettiği finansmandır. Başka bir deyişle ihracatçının mal ve hizmet sevk etmeden önce ve sevk sonrası işlemi ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğu fonlardır. İhracatçının yararlanabileceği çeşitli finansman alternatifleri vardır. Bunlar, kendi özkaynakları, ticari bankalardan sağlanan krediler, ithalatçıdan alacağı avans ve yabancı kaynaklardan sağlayacağı kredilerdir. Birçok ülkeler ihracatın finansmanını cazip hale getirmek amacıyla bazı teşvik tedbirleri uygulamaktadır. Genel olarak çeşitli ülkelerde uygulanmakta oian tedbirler şunlardır. - Vergisel teşvikler - Girdi teşvikleri - İhracatla prim sistemi - Devlet pazarlama yardımıdır. Bunun yanısıra ihracatın finansmanında çeşitli sorunlar karşılaşılır. Bu güçlüklerin çoğu sadece ihracatın finansman programların içerdiğinden veya yetersizliğinden değil ülkelerin içinde bulundukları ekonomik koşullardan, altyapıda, kurumsal, sosyal bir takım dolaylı etmenlerden kaynaklanmaktadır.Türkiye'de ihracatın finansmanına sağlanan kaynaklar çeşitlidir. - Türk Eximbank fonları - Ticari banka kaynakları - Reeskont kaynağı - İhracat Teşvik Fonu - Yurt dışından sağlanan prefinansman kredilerdir. Bunların dışında ayrıca ihracatı teşvik etmek için bir takım tedbirler alınmaktadır. Bütün bu tedbirler ihracatı arttırma ve ülkedeki ekonomik dengeyi sağlamaktır. Bütün bunların dışında Avrupa Birliği çerçevesinde KOBİ'lere büyük önem verilmektedir. KOBİ'lerin ihracat yapması için devlet tarafından desteklenmektedir. Avrupa Birliği'nde rekabetin bozulmaması, kaynakların etkin kullanımı ve ortak pazara bütünlüğü açısından devlet yardımları büyük önem arz etmektedir. Türkiye'de ihracatın finansmanında karşılaşılan en önemli ve en belirgin güçlük mali kaynakların yetersizliğidir. Ülkemizde genel olara reeskont ve kredi faizleri gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında oldukça yüksektir. Bütün bu çalışmamızın sonunda Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde anket çalışması yaptık. Bunun sonucu olarak daha on yıl öncesine kadar geri kalmış bölge olarak tanımlanan Denizli, bütün sanayileşmede Türkiye'nin birçok ilini geride bırakmıştır. Denizli'de faaliyet gösteren çok sayıda küçük ve orta ölçekli firmaların kendi gayretleriyle devletten yeterli yardım almadan ihracat yapmakta olduklarını yaptığımız çalışmada da bir kez daha ortaya çıkarılmıştır. Bu firmaların çoğu ihracatın finansmanında döviz kredisi kullanmaktadır. Sonuç olarak ülkemizde Denizli lokomotif il olmuştur.
In the process of exporting, an nexporter needs financial resovices. Export financing refers to an activity of getting fund that an nexportemeeds in order to meet export demands. In other words, en nexporter uses these funds before and after goods and services are shipped. Exporters may ise such financing alternatives as internal resources, loons borrowed from commercial banks, advancis taken from imparters, and loans borrowed in international markets. Most countries use some incentives to encovrage exporters, by making export financing easy. In general, some incentive applications used in difeferent countries are as follows: - Fiscal incentives, - Capital (Input) incentives, - Export premium System, - Goverment Marketing Aids. Exporters face some problems in export financing, howewer most of these difficulties are not only resulted from the scope and the lack of export financing programs, but also from economic situations countries are in infrastiveture, and some indirect institutional and social facktors. A number of important finanscing reseuices used in Turkey is as follows: - Turkish Eximbank funds, - Commercial bank resources, - Rediscount resource, - Export incentive Fund, - Prefinanacing loons borrowed from other countries.IV In addition, soma other applicaions exist to increase axport and provide economic stability. Especially, small and madium scale enterprices are supported bay the government for fair competition in European Union. Government support is essential in terms of fair competiton, effective use of resources, and intefrity of Common Market. The most important problem faced in export financing in Turkey is the lack of financial resources. In general, redicount rates and interest rates on loans are substantially higher that they are in developed countries. In this study, a questionary has been counducted in the Denizli industry Zone. Today, Denizli is one of the leading locomotive provinces in Turkey whereas a decade ago, it was considered as underdeveloged porivince, our tudy shows that so many smalt and medium. Scole entergrices have great export potentials even though they do not receive direct government support. Most of hese firms use foreign exchange loans in ixport financing.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49218
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

60
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.