Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49223
Title: Cam elyaf takviyeli kompozit malzeme ile yapılmış betonarme kirişler
Other Titles: Reinforced concrete beams
Authors: Erdem, Ömür Ümit
Advisors: Kaplan, Hasan
Keywords: İnşaat Mühendisliği
Civil Engineering
Betonarme kiriş
Reinforced concrete beam
Cam elyaf kompozitler
Glass fiber composites
Kompozit malzemeler
Composite materials
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: vn Betonarmede betonun basınca, donatının ise çekmeye çalıştığı bilinmektedir. Betonarme yapıları daha mukavemetli olarak yapabilmek için betonun basınç mukavemetini, donatının ise çekme mukavemetini artırmak gerekmektedir. Bu özellikleri yönüyle yüksek dayanımlı malzeme kullanarak da daha mukavemetli yapılar yapılabilir. Teknolojideki ilerlemelere paralel olarak malzeme alanında da çok önemli gelişmeler sağlanmıştır. Malzemelerin istenilen özelliklerinin bir araya getirilmesi esasına dayanan kompozit malzemeler de günümüzde her alanda kullanılmaktadır. Cam elyaf takviyeli plastikten oluşan kompozit malzemelerin çok çeşitli uygulamaları bulunmaktadır. Bu çalışmada, çekme mukavemetinin çok yüksek olduğu bilinen cam elyafla tek yönde takviye edilmiş plastiğin, çekmeye çalışan yapı elemanlarında kullanılabilirliği deneysel olarak araştırılmıştır. Deneysel çalışma için, laboratuarda hazırlanan betonarme kirişler kullanılmıştır. Kirişlerin hazırlanmasında, çekme donatısı olarak inşaat çeliği ve tek yönde cam elyaf takviyeli plastik (CTP) çubuklar olmak üzere iki tip malzeme kullanılmıştır. Donatılan CTP ve inşaat çeliği olan iki grup kiriş aynı şartlarda hazırlanmıştır. Kirişlerin kırılması sonucunda elde edilen değerler yorumlanmıştır. Özellikle prefabrik yapılarda CTP vb. malzemelerin inşaat çeliğine alternatif olarak kullanılabileceği görülmüştür. İnşaat çeliği gibi sonradan pilye ve etriye bükme olasılığının olmaması CTP çubukların en önemli dezavantajı olarak görülmektedir. Ancak CTP çubukları imalat esnasında istenilen kalıplarda hazırlanabilir olması prefabrik yapılar için bu dezavantajı azaltmaktadır. Diğer taraftan CTP malzemede, takviyenin durumuna göre çelikten çok daha fazla çekme mukavemeti elde etmek de mümkündür. Yapılan çalışma ile çevre kirliliği oluşturan plastiklerin inşaat sektöründe yapı elemanı imalinde kullanılabileceği görülmüştür.
vm In reinforced concrete, it is known that concrete get the compression stress and steel get the tension stress. In order to make reinforced concrete structures more strongly; compression strength of concrete and tension strength of reinforcing bar must be improved. According to these properties, using materials that has high resistance strength can make stronger structures. Parallel to technological improvements, there have been important improvements in materials. Composite materials, are made of desired properties of materials and they are used everywhere. Composite materials, which made of fiberglass maintained plastic, can be used same conditions. In this study the usability of plastic reinforced with fiberglass which is known to have very high-tension stress, in structure components under tension is researched experimentally. For experimental studies concrete beams prepared in the laboratory are used. While preparing beams, structural steel and plastic bars, which maintained with fiberglass, were used. Two kinds of beams, in which we use structural steel and FRP, were prepared in the same conditions. The results, when we broke the beams, were. Criticised. Especially in prefabricated structures it is seen that materials, like FRP can be used alternatively to structural steel. FRP bars have an important disadvantage that they can not be bent as a bent up bar lately. But, FRP bars can be manufactured in desired shapes. This reduces its disadvantages for prefabricated structures. On the other hand, we can get more tension stress than steel by using FRP. In this study, it is seen that plastics, that cause environmental pollution, can be used in manufacture of structural materials.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49223
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

200
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.