Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49244
Title: Tekstil sanayi atıksularının arıtımı
Authors: Yüksel, Ünver
Advisors: Kırımhan, Sücaattin
Keywords: Çevre Mühendisliği
Environmental Engineering
Atık su arıtma
Waste water treatment
Denizli
Denizli
Endüstriyel atık su
Industrial waste water
Tekstil endüstrisi
Textile industry
Çevre kirliliği
Environmental pollution
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Bu çalışmada dünya, ülkemiz ve özellikle, Denizli kentinin önemli endüstriyel çalışma alanı olan, Tekstil sektörünün. çeşitli birimleriyle, çevreye verdiği zararlı atıksuların, çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle arıtılarak, ekolojik dengenin korunması ve kurtarılması incelenmiştir. Doğal yaşama, büyük ölçüde etki eden, atıksuların önemli bir bölümünü meydana getiren endüstriyel atıksular içinde, tekstil sektörü büyük bir alan işgal etmektedir. Dokuma, terbiye, boya, apre gibi çeşitli fiziko-kimyasal ve kimyasal işlemleri içine alan bu sektör, aynı zamanda kimyasal girdiler yönünden de önemli ekonomik bir durum göstermektedir. Anorganik-organik kimyasalların reaksiyonlarından dolayı, atıksu problemlerinde çeşitli metot ve işlemler uygulanmaktadır. Kullanılan suyun mümkün olan reaksiyon ve metotlarla önemli olan bazı kimyasalların geri kazanılması ekonomi mühendisliği açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Bu çalışma ile, tekstil sektörü çeşitli işlemleri ve birimleriyle çevreye verdiği zarar, bunların bertaraf edilmesi, arıtılması, ekolojik sisteme uygun hale getirilmesi incelenecektir. Özellikle Türkiye ve Denizli kenti açısından çok önemli olan tekstil atıksularının arıtılması, kentimizin ekolojik dengesi yönünden çok önemlidir. Çünkü Denizli'de atıksu tesisleri henüz yeni kurulmaktadır. Bu alanda DEBA ve KÜÇUKER firmaları çalışmaya başlamak üzeredir. Organize sanayide de hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Bunun dışında birçok işletme atıksularını çevreye, Çürüksu' ya ve Menderes nehrine vermektedir. Bu yüzden toprak-su kirliliği ve buna bağlı çevre sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, tekstil sanayii ile ilgili su kirliliği ve parametreleri geniş bir şekilde incelenmiştir. Yünlü, pamuklu, sentetik elyafla ilgili prosesler, atıksu kaynakları, atıksu arıtım sistemleri araştırılmıştır. Denizli tekstil sektöründe atıksu yönünden öncü kuruluş olan DEBA'nın prosesleri atıksu kaynakları, atıksu analizleri ve uygulanacak arıtma sistemi kısaca açıklanmıştır. Buna benzer diğer tesislerde faaliyete geçtiği zaman, Denizli ilgili çevre kirliliği sorunları büyük bir şekilde çözümlenmiş olacaktır.
VI In this study, hazardous effects of textile related wastewater pollution, which is an important industrial problem for both Turkey, other countries and especially for Denizli; an a couple of physical, chemical and biological wastewater treatment methods about preservation of ecological balance are investigated. Industrial wastewater and, as its part, textile related waste water source are big dangers for natural life. In the content of textile industry beside clear harm of chemical and physico-chemical treatments of weaving preparation and finishing processes there is an economical side of event from the view point of chemical materials producers. In textile related wastewater, several different organic and inorganic chemicals, get into different reactions and result of that, there has to be couples of solution methods for this kind of problems. By means of proper reaction and chemical, used textile wastewater treatment methods, possible refining reactions are established, textile related wastewater refining process is specially important for ecological balance of Denizli, its neighborhood and Turkey. In Denizli, there are still not any textile related wastewater control and refining center in any industry site but Küçüker and Deba, where some new projects are building up. Except those two refining center projects all the other members of Denizli sewerage are connected either Çürüksu or Menderes rivers, and result of this existence of environmental pollution is unquestionable.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49244
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

198
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.