Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49246
Title: Kaklık-Yokuşbaşı-Belevi (Denizli) yakın çevresinin jeolojik incelemesi
Other Titles: Geological investigation of Kaklık - Yokuşbaşı - Belevi (Denizli) and vicinity
Authors: Gürel, Hüseyin
Advisors: Özpınar, Yahya
Keywords: Jeoloji Mühendisliği
Geological Engineering
Denizli-Belevi
Denizli-Belevi
Denizli-Kaklık
Denizli-Kaklık
Denizli-Yokuşbaşı
Denizli-Yokuşbaşı
Jeomorfoloji
Geomorphology
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: K incelenen bölgede, en altta otokton konumlu Üst Kretase-Alt Eosen (?) yaşlı ve fliş fasiyesinde gelişen 'Malıdağı Formasyonu' yer alır. Bunun üzerinde yataya yakm tektonik dokanakla allokton konumlu Jura-Kretase yaşlı Çökelez Kireçtaşı ve Üst Kretase (Kampaniyen-Maestribrıyen) yaşlı Karatepe Karışığı yer akr. Alttaki Mesozoyik yaşlı bilimler üzerine gelen Tersiyer ve Kuvatemer yaşlı birimler otokton konumludur. Karatepe Karışığı üzerine açısal uyumsuzlukla serpantin çakıllı çakıltaşları ile başlayan, kırıntılı çökellerle temsil edilen ve Oligosen yaşlı olan Karadere Formasyonu yer alır. Karadere Formasyonu üzerine yanal ve düşey geçişli olarak gelen ve delta-sığ denizel çökellerle temsil edilen olasılıkla Üst Oligosen-Alt Miyosen (?) yaşlı olan Bayıralan Formasyonu gelmektedir. Alttaki tüm birimler üzerine açısal uyumsuzlukla gelen Neojen yaşlı çökeller, Geç Mryosen-Erken Pliyosen yaşlı Kızılburun Formasyonu ile başlar. Kızılburun Formasyonu üzerine geçişli olarak gölsel çökellerden oluşan ve gene Geç Mryosen-Erken Pliyosen yaşlı Sazak Formasyonu, Sazak Formasyonu üzerine de geçişli olarak gelen, ıraksak yelpaze çökelleri ile temsil edilen Alt Pliyosen yaşlı, Sakızcılar Formasyonu gelir. Sakızcılar Formasyonu'nun üzerine de geçişli olarak düşük enerjili gölsel ortam ürünü olan Alt Pliyosen (Üst Pliyosen ?) yaşlı Kolonkaya Formasyonu gelmektedir. Bölgedeki en genç oluşuklar, alüvyon yelpazesi, örgülü ve menderesli akarsu çökelleri ile temsil edilen Pliyo-Kuvatemer yaşlı Asartepe Formasyonu ve Holosen yaşlı alüvyon, alüvyon yelpazeleri ve güncel traverten oluşumlarıdır. Kuvatemer yaşlı birimler, kendisinden önce oluşan tüm birimleri açısal uyumsuzlukla örter. İncelenen bölgedeki napların yerleşimi, Lütesiyen-Oligosen arasında olmuştur. Bölge Geç Miyosen'den sonraki grabenleşme evrelerinin etkisinde kalmış KB-GD, KD-GB doğrultulu normal fay takımlarının oluşmasını sağlamıştır. Bölgede aktif tektoniğin bala devam ettiği traverten alanlarındaki yaygın gerilme çatlaklarının bulunması ile anlaşılmaktadır.
In the study area, Upper Cretaceous-Lower Eocene aged Malı Dağı Formation, which formed in frysch fades, is located at the base. Jura-Cretaceous (Campanian- Maastrichtian) aged Karatepe Melange overlaies the Malı Dağı Formation with a tectonic boundary. Tertiary and Quaternary aged strata which sit on the Mesozoic aged formations are autochthonous. Karadere Formation, which is Oligocene aged and dominated by particles sediments, is located on the Karatepe Melange with an angular disconformity. Upper Oligocene-Lower Miocene (?) aged Bayiralan Formation, which consists of shallow sea deposits, gradually changes both in horizontal an vertical directions. Neogene aged sediments cover all the strata with an angular disconformity. They start with Late Miocene-Early Pliocene aged Kizalburun Formation and continues with Sazak Formation which has the same age and is made up of mainly lake deposits. Lower Pliocene aged Sakizcilar Formation has distal fen sediments, and is placed on the Sazak Formation. Lower Pliocene aged Kolonkaya Formation forms the highest level of the Neogene sediments. This stratum is composed of lake deposits. Pho-Quatemary aged Asartepe stratum consists of braided, meanderin and alluvial sediments. Holocene aged alluvium deposits and travertines overlaies the older rocks with an angular disconformity. Nappes in the area were formed in Lutettan-Oligocene. The region were subjected to graben process, and normal faults were developed in the directions of NW-SE, NE-SW. Tension cracks at the sites covered by travertine show that active tectonism is still effective in the region.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49246
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

124
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.