Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49280
Title: Türk tarımının Avrupa Birliği tarımıyla rekabet gücü
Other Titles: Competitive power of the Turkish agriculture with the EU agriculture
Authors: Konur, Murat
Advisors: Akdiş, Muhammet
Keywords: Ekonomi
Economics
Avrupa Topluluğu
European Community
Rekabet gücü
Competitive power
Tarım politikaları
Agricultural policies
Tarımsal yapı
Agricultural structure
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Enformasyon tekniklerinin yaygınlaşması ve teknolojide meydana gelen hızlı gelişmeler dünya ekonomisinde genel bir globalleşme hareketine neden olmuştur. Bunun yanında bölgesel bütünleşmeler de önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye de Avrupa Birliği ile uzun yıllardır devam eden diyalogdan sonra Gümrük Birliği'ni gerçekleştirmiştir. Gümrük Birliği nihai hedef olmayıp, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği yolunda bir aşamadır. Gerek Gümrük Birliği aşamasında, gerekse tam üyeliğin gerçekleşmesi halinde, AB-Türkiye ilişkilerinin başlangıcından beri zaten özel bir önem verilmiş ve ayrı düzenlemelere tabi tutulmuş olan Türk tarımının AB tarımı karşısındaki durumu ve rekabet edebilirliği bu çalışmanın amacıdır. Taran sektörü, ekonomik, sosyal ve teknik özelliklerinden dolayı bütün ekonomiler için özel bir öneme sahiptir ve hükümetlerce tarım piyasalarına müdahale edilmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada öncelikle tarım piyasaları, tarımsal fiyat oluşumunun özellikleri ve devletin bunlara müdahaleleri teorik olarak incelenmiştir. Daha sonra, Türkiye'de tarımsal yapılarda ve taran politikalarında cumhuriyet dönemindeki gelişmeler incelenerek bugünkü taran politikaları açıklanmıştır. Son olarak da, Avrupa Birliğinin ortak politikalarından biri olan ve uygulandığı dönem boyunca AB'yi tarımsal yetersizlikten, üretim fazlası verir hale getiren Ortak Tarım Politikası anlaşılmış,Türkiye ile AB taran sektörlerinin gerek ekonomi içindeki yeri gerekse tarımsal yapı farklılıkları ortaya konularak bu farklılıkların Türk tarımının rekabet gücünü nasıl etkileyeceği tespit edilmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin, Ortak Taran Politikası'na uyumu ve rekabet gücünün arttırılması için neler yapması gerektiği tartışılmıştır.
n The prevalent information techniques and rapid progresses in technology has caused general globalization movement in the world economy. In addition this, regional integrations have become important. In conjunction to this, also Turkey has accomplished to get in the customs union after long lasting dialogs with European Union. Customs Union is not an ultimate goal for Turkey but it is a step towards becoming a full membership of European Union. During the process of customs union - if Turkey's full membership is accepted to EU- a special significance has been given to and distinct preparations has been subjected to Turkey's agriculture in the sense of its position and competitive capability with the ElPs agriculture, is the purpose of this study. Agriculture sector has a special importance for all economies because of its economic, social and technical characteristics and agriculture markets are always interrupted by governments. For this reason, in this thesis the speciality of agriculture markets, agricultural price formations and government interruption to agriculture sector have been analyzed theoretically. In the following sections, past developments of Turkey's agricultural structure and agriculture policies have been analyzed and existing agriculture policies have been examined. On the other hand, Common Agricultural Policy, one of the common policies of EU which has changed EU's agricultural insufficiency to production surplus during its application, has been explained. At the last section, both share of agriculture economy and agricultural structure distinctions of Turkey and EU has been put out and how these distinctions would influence the competitive power of Turkey's agriculture has been ascertained; and also the question what should of Turkey do for conformation to Common Agricultural Policy and development of its competitive power, has been discussed.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49280
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

30
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.