Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49333
Title: Atom numarası 69'dan küçük bazı elementlerin L2, L3 alt kabuk ve M kabuğuna ait ışınımsal boşluk dağılımlarının ölçülmesi
Other Titles: Measurement of radiative vacancy distributions for the L2
Authors: Çalışkan, Betül
Advisors: Erdoğan, Hasan
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği
Physics and Physics Engineering
Boşluk dağılımları
Vacancy distributions
Elementler
Elements
Nokta kaynağı
Spot welding
X ışını
X ray
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: VI Bu tezde, Si(Li) katıhal dedektörü ve Am-241 nokta kaynağı kullanılmıştır. K X-ışını şiddet oranları, atom numarası 69'dan küçük bazı elementler için ölçülmüştür. Buna bağlı olarak K tabakasından L2, L3 alt tabakalarına ve M tabakasına olan ışımalı boşluk geçiş ihtimaliyetleri hesaplanmıştır. Ek olarak da K tabakası floresans verim değerleri, ışımalı boşluk geçiş ihtimaliyetleri kullanılarak hesaplanmıştır. K tabakasından L2, L3 alt tabakalarına ve M tabakasına olan ışımalı boşluk geçiş ihtimaliyetleri teorik olarak da hesaplanmıştır. 30 ile 68 arasında olan ölçülememiş bazı atom numaraları için interpolasyon metodu kullanılmıştır.
VII In this thesis, Si(Li) solid-state detector and Am-241 point source were used. K X-ray intensity ratios were measured for some elements which are smaller than atomic number 69. Therefore, radiative vacancy transition probabilities were calculated from K shell to the L2, L3 subshells and M shell. In addition, K shell fluorescence yield values were determined by using radiative vacancy transition probabilities. Also, radiative vacancy transition probabilities from K shell to the L2, L3 subshells and M shell were determined theoretically. In this research, theoretical and experimental radiative vacancy transition probablities have been compared since this work has not been done for above mentioned atomic number elements. Interpolation method has been used for some unmeasured atomic numbers which are among the 30 and 68.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49333
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

16
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.