Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49334
Title: Teknik resimdeki TS'lerin DIN ve EN'ler ile karşılaştırılması
Other Titles: Comparison of Turkish standards with DIN and EN about technical drawing
Authors: Moralıoğlu, Buket
Advisors: Rende, Hikmet
Keywords: Makine Mühendisliği
Mechanical Engineering
DIN
DIN
EN
EN
Standartlar
Standards
Teknik resim
Technical drawing
Türk standartları
Turkish standards
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: VII Son yıllarda tüm Avrupa ülkelerinin EN'lere geçmesi ile Avrupa Birliğine girmeyi planlayan ülkemiz de Avrupa standardlannı (EN) kabul etmiş bulunmaktadır. Günümüzde TSE'nin de (Türk Standardlan Enstitüsü) tüm çalışmaları bu yönde yoğunlaşmış ve EN'ler Türkçe'ye çevrilmeye başlanmıştır. Bu tez çalışmasında; teknik resim kurallarını içeren ve yürürlükte olan DİN, EN ve TS'ler ele alınmıştır. Bu standardlardaki yenilikler, yürürlükten kaldırılan standardlarla karşılaştırılarak incelenmiştir. Aynı zamanda Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilen ve yaygın olarak kullanılan Avrupa standardlannın Türk standardlan ve Alman standardlan ile arasındaki farklar ve benzerlikler ortaya konmuştur. Bu standardlar seçilirken teknik resim kurallanna uygun kağıt boyutlannı ve katlama şekillerini, çizgi ve yazı karakterlerini ve makina elemanlannı (vida, cıvata, kama, dişli çark, rulman, kopilya vb.) içeren konular öncelikli olarak ele alınmıştır.
vnı While the Europe countries accept the European Standards (EN) in the last years, Turkey, which has decided to enter into European Economic Community, also accepted the EN. Today Turkish Standardization Institute started to translate all European Standards (EN). In this thesis, it is taken charge of the rules of technical drawing and German Standards (DIN), European Standards (EN) and Turkish Standards (TS) those are in the validity. It is compared the renovation of the given standards above and the standards those are not in the validity. In addition, it is stated not only the differences but also the similarities among the European Standards, Turkish Standards and German Standards. While the standards are chosen espicially it is taken charge of such subjects that contains the paper dimensions, the type of pleating, the written article characters and the machine elements ( screw, joint, dagger, sprocket, bearing, etc. ) which obey the rules of technical drawing.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49334
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

66
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.