Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49339
Title: Gazzali'nin teorik ve pratik siyaset anlayışı
Other Titles: Theoretical and practical thoughts of the Gazzali about politics
Authors: Ağırman, Ferhat
Advisors: Meder, Mehmet
Keywords: Felsefe
Philosophy
Gazzali
Gazali
Siyaset felsefesi
Political philosophy
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar varlığını sürdüren siyasi yapılanma hakkında bir çok düşünür çeşitli eserlerde değişik fikirler ileri sürmüşlerdir. İnsanların oluşturduğu siyasi yapılanmalar geçmişten günümüze kadar geçen sürede tartışılmış, tartışılmaya da devam edecektir. Bu çalışmamızda incelediğimiz düşünür, kendi kuşağına ve sonrasına olan etkilerinden dolayı Gazzali'dir. Gazzali'nin siyaset felsefesiyle uğraşan düşünürler gibi beslendiği kaynaklar, genellikle yaşadığı devletin ve diğer devletlerin tarihi, bulunduğu toplumun yapısı, inançları vb. konulardır. İncelediğimiz konu hakkında genel bir fikir vermesi amacıyla bazı İlkçağ, Ortaçağ ve Yeniçağ filozoflarının siyasetle ilgili düşüncelerinden faydalandırıl ştır. Gazzali, siyaset felsefesiyle ilgili düşüncelerini birçok düşünürün aksine tek bir eserde toplamak yerine eserlerinin geneline yaymıştır. Gazzali'nin çeşitli eserlerinde ele almış olduğu siyaset felsefesiyle ilgili düşünceleri,mevcut siyasi yapının en iyi şekle nasıl getirilebileceği ve elde edilen siyasi yapının devamının nasıl sağlanacağı üzerinde odaklanmıştır. Ona göre bunun sağlanması için; devlet yöneticilerinin erdemli olmaları, dini ve ahlaki hükümlerin ağırlıkta olduğu bir yaşantıyı ve yapılanmayı benimsemeleri ve uygulamaları şarttır. Bu çalışmada Gazzali'nin, yöneticilerin vasıfları, adalet sisteminin işletilmesi, yönetici-halk ilişkisi, hukukun önemi, yönetimde izlenmesi gereken politikaların kaynaklan gibi konulardaki fikirlerini bir araya getirerek bir sonuca varmaya çalıştık.
Since the beginning of human life many philosophers have came up with an idea about the political formation excisting up to now- the political formation's by human being have been discussed up to now and will earry on being discussed from now on. In this study we studied Gazzali because of his affect on his genaration and the next genaration. Gazzali's sources, like the philosophers dealing with his philosophy, are generally the history of his state and the other states, the origin of the society to wich he belongs to, and beliefs we studied some Ancient time. Midde Age and Recent Age philosophers ideas about policy so that they clerified the subject we studied. Gazzali spred his ideas to his all studies instead of colecting them in one study. His ideas about political philosophy facused on improvement of the available political formation and mointanonce of this policy. According to him, to succeed this position, the ruling executives should be honorable and have religous and moral values. In this study, we tried to get a conclusion by gathering Gazzali's ideas about the executives characteritics, using the legecy system, relation ships between people and executive, the importance of justice.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49339
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

88
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.