Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49348
Title: Capparis spinosa (Kebere) bitkisinin antihepototoksik etkisinin enzimolojik ve histopatolojik yönden araştırılması
Other Titles: Investigation of antihepatotoxic effect of capparis spinosa L. by enzimologically and histopathologically
Authors: Ozansoy, Esra
Advisors: Şimşek, Solmaz
Keywords: Biyoloji
Biology
Enzimler
Enzymes
Histopatoloji
Histopathology
Kapari
Caper
Tıbbi bitkiler
Plants-medicinal
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: V Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olarak yetişen Capparidaceae familyasından Cappahs spinosa ( kebere )'nın çiçek tomurcukları ile meyveleri halk arasında ağrı kesici, kuvvet verici, idrar söktürücü, yara iyleştirici olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, C.sp//?osa'nın hepatoprotektif etkisini araştırmak için 15'er fareden oluşan 6 gruptaki karbontetraklorür ( CCU ) ile karaciğer harabiyeti oluşturulmuş farelere C.spinosa meyvelerinin farklı dozlarda etanolik ekstraktı verildi. Farelerin kanında karaciğer enzimlerinden SGOT ( serum glutamik oksaloasetik transaminaz) ve SGPT ( serum glutamik pirüvik transaminaz ) düzeyleri incelendi. Sonuçlar eşleştirilmiş t testi ve tek yönlü varyans analizi ile test edildi. Karaciğerde CCU ile meydana getirilen harabiyetin verilen etanolik meyve ekstraktı ile iyileşip iyileşmediği histopatolojik yönden de araştırıldı. Bu çalışmada amaç; karaciğerde toksik bir maddeyle oluşturulacak harabiyetin, bitkinin meyve ekstraktı ile giderilmesi ya da harabiyette bir azalma gözlenmesi idi. Ancak, hem kandaki SGOT ve SGPT düzeylerinde de artışın normale dönmemesi, nemde karaciğerde gözlenen histopatolojik bulgular bize, C.spinosa meyvelerinin etanolik ekstraktının karaciğerdeki harabiyeti düzeltici etkisinin olmadığını gösterdi.
VI Capparis spinosa ( Capparidaceae ), grows widespread in Mediterranean and Aegean region and its flower buds, fruits are used in folk medicine for their analgesic, diuretic, anti- inflammatuary and tonic activities, in this study, different doses of ethanolic extract of C.spinosa's fruits were given to, CCU intoxicated mice, divided into six groups of 15 animals each as the model of liver injury, to investigate the hepatoprotective effect of C.spinosa. SGOT ve SGPT levels, liver enzymes in blood, were measured. The data obtained were evaluated by Student's t- test and variance analysis.. Also, whether CCU induced liver damage cures or not with ethanolic extract of fruits was investigated by histopathological examinations. The' aim of in this study was removing or observation of decreasing of a toxic substence induced liver injury. But, both no change in elevated levels of SGOT and SGPT and observation of histopathologic diagnosisses showes us that ethanolic extract of C.spinosa's fruits hasn't got effect on liver damage.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49348
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

78
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.