Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49393
Title: Kaynak işlerinde güvenlik ve sağlık sorunları
Other Titles: Safety and health problems of welding processes
Authors: Bilgin, Mehmet Burak
Advisors: Gülsöz, Alper
Keywords: Makine Mühendisliği
Mechanical Engineering
Güvenlik
Security
Kaynak yöntemleri
Welding methods
Kaynakçılık
Welding business
Sağlık sorunları
Health problems
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Kaynak işlemlerinin yapılması sırasında pek çok tehlikelerle karşılaşılmaktadır. Bu tehlikelerin bir kısmı kaynak atölyelerinde gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle, bir kısmı da kaynakçıların kişisel tedbirsizlik ve mesleki bilgi eksikliklerinden meydana gelmektedir. Kaynak işlemleri sırasında ciddi güvenlik ve sağlık sorunlarının meydana gelmemesi için tecrübelerle elde edilmiş olan emniyet tedbirlerinin uygulanmasına ve tedbirlerin uygulanması sırasında sürekliliğin sağlanmasına dikkat edilmelidir. Eğer emniyet önlemleri sadece arada sırada uygulanmaya çalışılır ve devamlı olarak bir istikrar sağlanmazsa çalışanlar için herhangi bir faydası olmayacaktır. Yedi bölümden oluşan bu çalışmada, kaynak işlemleri sırasında meydana gelebilecek tehlikelerin neler olduğu, nasıl meydana geldiği ve nasıl önlenmesi gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde kaynak işlerinde karşılaşılan sağlık ve güvenlik sorunları ile ilgili konuya genel bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde, kaynak işlerinde duman ve gazların oluşumu, bu duman ve gazların insan sağlığı üzerindeki etkileri ve alınabilecek önlemler belirtilmiştir. Üçüncü bölümde kaynak işlerinde meydana gelebilecek elektrik tehlikeleri ve alınabilecek önlemler belirtilmiştir. Dördüncü bölümde kaynak işlerinde yangın ve patlamaların nasıl meydana gelebileceği ve alınabilecek önlemlerden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde kaynak işlerinde karşılaşılabilecek diğer tehlikeler ve bunlara karşı alınabilecek önlemler anlatılmıştır. Altıncı bölümde ise kaynak ve bağlı proseslerde sağlık ve güvenlik ile ilgili standartlar açıklanmıştır. Yedinci bölümde ise elde edilen sonuçlar ve konuyla ilgili öneriler sunulmuştur. Kaynak işlerinde kullanılması gereken koruyucu donanımlar EN 169, EN 175, EN 470-1, EN 1 598, TS 6859, TS 7306'da belirtilen şartlara uygun özelliklerde imal edilmiş olmalıdır.
VI There have been many problems during welding prosesses. Some of these problems originate from workshop, and the others originate from lack of knowledge and precuation of welders. It has to be noticed to safety measures and continuousness of these safety measures that have been considered by experience not to occur any serious safety and health problems during welding prosesses. If the safety measures seldom carried out and any stabilization could not be ensured than there would not be any advantage for welders. What the dangers in the welding prosesses are, how they occur and how to prevent them have mentioned in this work which was made up of seven parts. In the first part a general introduction has been made about health and safety problems in the welding prosesses. Fumes and gases in the welding prosesses and their effects on human health and how to prevent them have been mentioned in the second part. What the electrical hazards are in the welding prosesses and how they can be prevented have been mentioned in the third part. How fire and explosions can occur in the welding prosesses and how they can be prevented have been mentioned in the fourth part. What the other dangers are in the welding prosesses and how the precuations can be taken against to them have been mentioned in the fifth part. What the standarts are about health and safety in the welding and allied prosesses have been mentioned in the sixth part. In the seventh part the results obtained and suggestions on this subject have been presented. Protective equipments which should have been used in welding prosesses must be producted suitable for standarts in EN 169, EN 175, EN 470-1, EN 1598, TS 6859, TS 7306.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49393
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

68
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.