Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49447
Title: Soğuk şekillendirilmiş çubuklarda eğme etkisinde oluşan artık gerilmelerin hesaplanması
Other Titles: Calculation of residual stresses resulting from bending effect in cold formed bars
Authors: Atlıhan, Gökmen
Advisors: Topcu, Muzaffer
Keywords: Makine Mühendisliği
Mechanical Engineering
Elastoplastik gerilme
Elastoplastic stress
Eğilme
Bending
Gerilme analizi
Stress analysis
Kalıntı gerilmeleri
Residual stresses
Soğuk şekillendirme
Cold forming
Çubuklar
Bars
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Metaller çeşitli biçimlerde şekillendirilebilirler (Döküm, haddeleme, delme, presleme, sıcak ve soğuk şekillendirme). Bu çalışmada iki konu işlenmiştir. Birinci olarak soğuk şekillendirme ile değişen plastik deformasyon sabiti ve sertleşme üsteli değişimi incelenmiştir, ikinci olarak da soğuk şekillendirilmiş profil kesitli çubukların eğme ile oluşan artık gerilmeleri nümerik ve analitik olarak incelenmiştir. Artık gerilmeler makine elemanlarında bazen istenilen bazen de istenilmeyen faallerde oluşurlar. Artık gerilmelerin bilinmesi doğru bir dizayn için önemlidir. Artık gerilmenin bulunması için gerek deneysel gerek sayısal çeşitli yöntemler vardır (Talaş kaldırma, merkezden delik delme, sonlu elemanlar metodu gibi). Yukarıdaki ikinci konu incelenirken Newton-Cotes yöntemiyle moment şekil değiştirme ilişkisi kurulmuş farklı kesitlerde ve farklı yüklerde oluşan plastik momentler hesaplanmıştır. Kiriş boyunca oluşan artık gerilme dağılımları incelenmiş sonuçlar tablo ve grafikler halinde verilmiştir.
VI Metals can be formed in several ways. These include casting, rolling, boring, pressing, hot and cold forming. La this study, two subjects are covered. The first one is to investigate plastic deformation constant and strain-hardening exponed changing with cold forming. The second one is to numerically and analytically consider residual stresses resulting from cold forming profile section bars. In machine elements, residual stresses occur in situations, which are sometimes desirable, sometimes not. For this reason, it is important to know residual stresses for a successful design. There are both numerical and analytical methods to determine residual stresses such as machining, hole drilling method and finite element methods. While the second subject above is considered, plastic moments occurring in different sections and different loads are calculated by establishing moment- forming relationship using Newton-Cotes method. In addition, residual stress distributions along the beam are considered and the results are presented in tables and graphics. -v.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49447
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

32
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.