Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49489
Title: Halk türkülerinin dili üzerine yapısal bir inceleme
Other Titles: Structural research about the language of folk - songs
Authors: Aydemir, Özgür Kasım
Advisors: Karpuz, Hacı Ömer
Keywords: Müzik
Music
Türk Dili ve Edebiyatı
Turkish Language and Literature
Dilbilgisi
Grammar
Dilbilim
Linguistics
Türk halk müziği
Turkish folk music
Türküler
Folk songs
Yapısalcılık
Structuralism
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: IV Bu dilbilimsel çalışma Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içerisinde derlenmiş olan halk türkülerimiz üzerine gerçekleştirilmiştir. İncelememize malzeme olan türküler, TRT kurumunca yayımlanmış olan "Türk Halk Müziği Sözlü Eserler Antolojisi" adlı iki ciltlik eserden seçilmiştir. Çalışmamız, yapısal dilbilimin sınırlan içerisinde oluşmuştur. Giriş kısmında yapı, yapısalcılık, yapısalcı felsefe, dilbilim ve yapısal dilbilim konulan üzerinde ana hatlarıyla bilgi verilmiştir. Bu bilgilerin ardından araştırmamızın kapsam ve amacı belirtilmiş, akabinde de incelemiş olduğumuz türkü metinleri (yapısını oluşturan her unsura belirleyici numaralan verilerek) tezimiz içerisinde yer almıştır. Bulgulanmız, Türkçe'mizin güçlü matematiksel yapısının bir göstergesi ve kanıtı hüviyetinde tablolar ve grafikler aracılığıyla istatiksel olarak sunulmuştur. Çalışmamızın sonucunda zaman sınırına dar gelen ebedî hazinelerimiz olan türkülerimizin yapı dilbilimsel özellikleri belirlenmiş ve bu saha üzerinde daha sonra gerçekleştirilebilecek olan pek çok çalışmaya ( anlambilimsel, toplum dilbilimsel, gösterge bilimsel, ruh toplum dilbilimsel vb.) temel oluşturulmuştur.
This linguistic study is on our folk songs which were collected within the borders of the Turkish Republic. The folk songs, under of focus, were selected from a two volume of "Türk Halk Müziği Sözlü Eserler Antolojisi" which was broadcasted on TRT previously. Our study have been within the science of structral linguistics. The introduction part outlines the subjects within structuralism, structuralist philosophy, linguistics and structural linguistics. After this introductory information, the scope and aim of our study is discussed. Consequently, the folk songs that we analyzed are categorized by giving a determining number for each specified unit. The findings our research are presented by use of tables and illustrations that prove the strong mathematical structure of Turkish. As a result of our study, the structural linguistics of our precious fol songs is determined which is thought to pave path to future studies like sciences of semantic, socio- linguistic, semiotic, psycho-socio-linguistic et cetera.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49489
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

80
checked on Jul 29, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.