Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49494
Title: Kentte yaşama süresinin seçmen davranışları üzerindeki etkisi: Denizli ili örneği
Other Titles: The Effect of urban living period on electoral behavior : The case of Denizli
Authors: Yıldırım, Ferihan
Advisors: Özer, İnan
Keywords: Kamu Yönetimi
Public Administration
Göçler
Migrations
Kentleşme
Urbanization
Kentlileşme
Urbanized
Kentsel yaşam
Urban life
Seçmen davranışı
Voter behaviour
Seçmenler
Voters
İç göçler
Internal migrations
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: IV Bu çalışma, kentte yaşama süresinin "kentleşme ve kentlileşme" süreçlerine nasıl bir etki yaptığını saptamayı ve bu durumun, seçmen davranışı üzerindeki etkilerini araştırmayı konu edinmiştir. Çalışmanın amacı, kentleşmenin, kente getirdiği kitlelerin kullandıkları oyların yönündeki değişmeleri incelemektir. Kentte yaşama süresinin, seçmen davranışına, seçmenin parti veya ideolojik yönelimine yaptığı etki, Nisan 1999 ve Kasım 2002' seçim dönemindeki davranışların karşılaştırılmasıyla ortaya konmaya çalışılacaktır. Nisan 1999 ve Kasım 2002 seçim dönemlerini kapsayan bir zaman diliminde; eski kentli ile yeni kentlinin seçmen davranışını ortaya koymak için yapılan bu çalışma, Denizli'de seçmen davranışı üzerine yapılan ilk araştırmalardan biridir. Araştırmanın teorik kısmı için literatür taraması yapılmış ve alan araştırması kısmında ise, görüşme. yöntemi kullanılmıştır. Yeni kentli seçmenlerin genel ve yerel seçimlere katılma davranışları belli bir- istikrar göstermezken, eski kentli seçmenlerin oy verme davranışlarının belli bir kararlılık göstermesi yolundaki hipotezimiz tam olarak doğrulanmamıştır. Bunun en büyük nedeni, Denizli'ye göç eden seçmenin neredeyse tamamının Denizli'nin ilçelerinden ve çevre illerden gelmiş olmasıdır. Yani farklı coğrafi bölgelerden büyük bir göç akını henüz yaşanmadığı için, siyasal hayat açısından, farklı kültürlere ait önemli davranış farklılıkları da görülmemektedir. Parti seçişi davranışında, iki seçmen grubu arasında farklılıkların ortaya çıkması yönündeki beklenti gerçekleşmiş, hipotezimiz doğrulanmıştır. Eski kentli seçmenlerin, gerek parti tercihleri, gerekse iki seçim döneminde tercihleri olan partilerin siyasi yelpazede aldıkları yerler, eski-yeni kentli ayrımına göre, daha istikrarlı bir tutum göstermektedir. Oysa yeni kentli seçmenlerin, gerek parti tercihleri gerekse seçtikleri partilerin siyasi yelpazede aldıkları yerler, hem kentte yaşama süresine bağlı olarak hem de eski-yeni kentli ayrımına göre sapma göstermektedir. Kente göç ile gelen seçmenler siyaset sahnesinde daha çok sağ kanatta yer alan partileri tercih etmektedirler. Eski kentli seçmenler ise parti seçimlerini daha çok sol kanattaki partilerden yana yapmaktadırlar.
This study intends to determine how urban living period affects the "urbanization and becoming urbanized" processes and to investigate its influence on electoral behavior. The aim of the study is examining the changes in the direction of masses' votes, coming to cities asar esult o f u rbanization. Tos hed 1 ight o n t he e ffects o f u rban 1 iving p eriod o n electoral behavior, electorates' party and ideology tendency; the electoral behaviors in April 1999 and November 2002 elections will be compared. This study, intended to examine the old city-dweller's and new city-dweller's electoral behavior for a time period including April 1999 and November 2002 election periods, is one of the first researches considering the electoral behavior in Denizli. For the theoretical background the relevant literature's survey and for the area investigation interview method is used. Our hypothesis; "old city-dweller's voting behavior shows an obvious stability while the new city-dweller's behavior of participating in general and local elections does not" isn't verified precisely. The most important reason is that; almost all of the migrated electorate of Denizli is coming from Denizli' s own towns and vicinities. That is to say; considerable variation of behaviors concerning political life, pertaining to different cultures is not observed since a big emigration flow from various geographic regions have not come true yet. From the point of party selection behavior, our expectations come true since differences among two electorate groups appeared and so our hypothesis is verified. Both the party preferences and the places of the parties in the political scene, they preferred in the two elections, seem to be more stable in favor of old city-dweller electors, due to distinction of old-new city-dwellers. However from the view of new city-dwellers, the party preferences and the places of the parties in the political scene deviate according to both urban living period and old-new city-dweller distinction. The electors, migrated to urban environment, prefer the right-wing parties while old city-dwellers use their preferences for the left-wingers of the political scene.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49494
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

60
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.