Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49593
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÇokakoğlu, Serpil-
dc.contributor.authorDemir, Mehmet Emre-
dc.date.accessioned2023-02-06T20:07:07Z-
dc.date.available2023-02-06T20:07:07Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=_F5QEpayDXGqGZlp9XiFtJ-OSGgWjuSQRl4R0dB1UQnk1eLOeZvHcV5TqGnfu_4j-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/49593-
dc.description.abstractÇalışmamızın amacı ratlarda hızlı üst çene genişletmesi esnasında sistemik uygulanan üzüm çekirdeği ekstresinin kemik oluşumu üzerine etkilerini radyolojik ve histolojik olarak incelemektir. Çalışmamızda 40 adet erkek 10-12 haftalık Wistar ratı kullanılmıştır. Hızlı üst çene genişletmesi yapılan denekler 5 gruba ayrılmıştır (n=8). Tüm gruplara 5 günlük aktif genişletme dönemi sonrasında 10 günlük pekiştirme uygulanmıştır. Kontrol grubuna genişletme dönemi boyunca orogastrik gavaj yöntemiyle sistemik olarak 1 ml serum fizyolojik verilmiştir. Grup 2'ye sadece genişletme döneminde 150 mg/kg/gün, Grup 3'e genişletme ve pekiştirme dönemi boyunca 150 mg/kg/gün, Grup 4'e sadece genişletme döneminde 300 mg/kg/gün, Grup 5'e ise genişletme ve pekiştirme dönemi boyunca 300 mg/kg/gün üzüm çekirdeği ekstresi verilmiştir. Pekiştirmenin tamamlanması ile çalışmanın 15. gününde sakrifiye edilen ratlar mikro bilgisayarlı tomografi ile kemik hacmi ve kemik mineral yoğunluğu, histolojik olarak ise osteoblast, osteoklast, inflamatuar hücre ve kapiller alan sayısı açısından incelenmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Yapılan radyolojik analizde kemik mineral yoğunluğu ve kemik hacmi değerleri üzüm çekirdeği ekstresi verilen tüm gruplarda kontrol grubundan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ekstre grupları arasında anlamlı fark bulunmamakla birlikte en yüksek değerler Grup 5'te elde edilmiştir (p<0.001). Histolojik değerlendirmeler ise radyolojik analizleri destekler niteliktedir. Üzüm çekirdeği ekstresinin deney gruplarında kontrol grubuna göre histoloji skorlarını arttırdığı gözlenmiştir. Histolojik analiz sonuçları, üzüm çekirdeği ekstresi uygulamasının sadece genişletme döneminde 300 mg/kg/gün olduğu Grup 4 ile genişletme ve pekiştirme dönemlerinde 300 mg/kg/gün olan Grup 5'te kontrol grubuna göre anlamlı derece kemik oluşumunu arttırdığını göstermektedir (p<0.001). Çalışmamız sonuçları incelendiğinde, hızlı üst çene genişletmesi esnasında sistemik olarak uygulanan üzüm çekirdeği ekstresinin midpalatal suturda kemik oluşumunu arttırdığı dolayısıyla pekiştirme süresinin kısaltılabileceği ve nüksün önlenebileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: hızlı üst çene genişletmesi, kemik formasyonu, mikro-BT, rat, üzüm çekirdeği ekstresien_US
dc.description.abstractThe aim of our study is to radiologically and histologically evaluate the effects of grape seed extract administered systematically for the rapid maxillary expansion in rats. Forty male 10 to 12 week old Wistar rats were used in our study. Rapid maxillary expansion subjects were divided into 5 groups (n=8). In all groups, the 5 day active expansion period was followed by a 10 day retention period. During the expansion period, the control group received 1 ml of saline systemically by orogastric gavage. Group 2 received 150 mg/kg/day grape seed extract only during the expansion period, Group 3 received 150 mg/kg/day during the expansion and retention periods, Group 4 received 300 mg/kg/day only during the expansion period, and Group 5 received 300 mg/kg/day during the expansion and retention periods. The rats were sacrificed at the end of the retention period on day 15 when they were examined for bone volume and bone mineral density using micro-computed tomography and histologically for osteoblast, osteoclast, inflammatory cell and capillary counts. Data obtained were statistically analysed. In the radiological analysis, bone mineral density and bone volume values in all groups which received grape seed extract were found to be significantly higher compared to the control group. While there were no significant difference between the extract groups, the highest values were obtained in Group 5 (p<0.001). Histological examinations were in accord with the radiological examinations. Grape seed extract was observed to increase the histological score in the experimental groups compared to the control group. The results of histological analysis showed that bone formation in Group 4 which received 300 mg/kg/day only during the expansion period and in Group 5 which received 300 mg/kg/day during the expansion and retention periods was significantly increased compared to the control group (p<0.001). In the present study, we concluded that grape seed extract administered systematically for the rapid maxillary expansion promotes bone formation at the midpalatal suture therefore, it may help to shorten the retention period and prevent relapse. Keywords: rapid maxillary expansion, bone formation, micro-CT, rat, grape seed extracten_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.subjectDentistryen_US
dc.subjectAlveolar kenar artırılmasıen_US
dc.subjectAlveolar ridge augmentationen_US
dc.subjectBitki özütüen_US
dc.subjectPlant extracten_US
dc.subjectHayvan deneylerien_US
dc.subjectAnimal experimentationen_US
dc.subjectKemik rejenerasyonuen_US
dc.subjectBone regenerationen_US
dc.subjectSıçanlaren_US
dc.subjectRatsen_US
dc.subjectTomografien_US
dc.subjectTomographyen_US
dc.subjectÜzüm çekirdeğien_US
dc.subjectGrape seedsen_US
dc.subjecthızlı üst çene genişletmesien_US
dc.subjectkemik formasyonuen_US
dc.subjectmikro-BTen_US
dc.subjectraten_US
dc.subjectüzüm çekirdeği ekstresien_US
dc.subjectrapid maxillary expansionen_US
dc.subjectbone formationen_US
dc.subjectmicro-CTen_US
dc.subjectraten_US
dc.subjectgrape seed extracten_US
dc.titleÜzüm çekirdeği ekstresinin hızlı üst çene genişletmesi esnasında rat palatalsuturundaki kemik oluşumu üzerine etkisinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the effect of grape seed extract on bone formation in palatal sutures of rats during rapid maxillary expansionen_US
dc.typeSpecialist Thesisen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage115en_US
dc.departmentPAU, Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid638926en_US
dc.institutionauthorDemir, Mehmet Emre-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextnone-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeSpecialist Thesis-
item.fulltextNo Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.dept06.01. Clinical Sciences-
Appears in Collections:Diş Hekimliği Fakültesi Tez Koleksiyonu
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

174
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.