Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49594
Title: Tideglusib ile karıştırılan kemik greftin yeni kemik oluşumu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Other Titles: The effect of tideglusib and bone graft combination on new bone formation
Authors: İyilikci, Berrin
Advisors: Taşdemir, Osman Ufuk
Keywords: Diş Hekimliği
Dentistry
Kemik nakli
Bone transplantation
Kemik rejenerasyonu
Bone regeneration
Kemik ve kemikler
Bone and bones
Tideglusib
Tideglusib
Transplantlar
Transplants
Yara iyileşmesi
Wound healing
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Bu çalışmada tideglusib ve kemik greft karışımının kemik iyileşmesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Tideglusib; Alzhemier gibi çeşitli nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Literatürde yapılan bir çalışmada tideglusibin dentin dokusunun rejenarasyonu üzerine olumlu etkisi gösterilmiştir. Çalışmada bu etkinin kemik rejenerasyonunda görev alan yolaklardan bir tanesi olan Wnt yolağı ile gerçekleştiği gösterilmiştir. Dentin ve kemik dokusu yapısal olarak birbirine benzemektedir. Dolayısıyla iyileşme mekanizmaları da benzerlik göstermektedir. İşte bu nedenle tideglusibin benzer etkiyi kemik dokusunda da gösterebileceğini düşünmekteyiz. Kemik greft materyalleri oral ve maksillofasiyal cerrahide, periodontal cerrahide, implant cerrahisinde ve diğer alanlarda sert ve yumuşak doku iyileşmesini hızlandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Kemik greft materyalleri kaynaklarına göre dörde ayrılmaktadır. Bunlar; otojen, allojen, ksenojen ve alloplastik greft materyalleridir. Bu greft materyalleri çeşitli avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Bu nedenle araştırmalar alternatif materyal ve uygulamalar üzerinde yoğunlaşarak devam etmektedir. Çalışmamız biri kontrol grubu olmak üzere beş gruptan oluşmaktadır. Çalışmada toplam 40 adet Wistar albino rat kullanılmıştır. Genel anestezi altında ratların mandibulalarında 5mm çapında defekt oluşturulmuştur. Çalışmada gruplar şu şekildedir; Grup 1: Kontrol (Defekt alanı boş bırakılmıştır) Grup 2: Defekt alanına sadece ksenogreft uygulanmıştır. Grup 3: Defekt alanına ksenogreft ile birlikte tideglusib uygulanmıştır. Grup 4: Defekt alanına sadece otojen greft uygulanmıştır. Grup 5: Defekt alanına otojen greft ile birlikte tideglusib uygulanmıştır. Ratlar işlem sonrası 28. günde sakrifiye edilmiştir. Elde edilen örneklerde yeni kemik oluşumu histomorfometrik ve immunohistokimyasal analiz ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuçları tideglusibin ve karıştırıldığı kemik greftlerin, kemik rejenerasyonunu ve yeni kemik formasyonunu artırdığını göstermektedir.
The aim of this study is that to be evaulated the effect of tideglusib and bone graft mixture on the bone healing. Tideglusib is a drug which is used for some neurological disases such as alzheimer. According to the condected literature rewiev tideglusib's positive impact on dentin tissue has been found. At this study it's been indicated that tideglusib fulfills this effect via various mechanisms and Wnt-ß catenin pathway is one of them these mechanisms. Dentin and bone tissue have similar structure and healing mechanism. For this reason, we think that tideglusib may effect bone metabolism like this. In the dentistry, bone graft materials are used for accelerate the soft and hard tissue healing in oral and maxillofacial surgery, implant surgery, periodontal surgery and other areas. Graft materials are divided into four categories according to sources; autologous, allogenic, xenogenic, alloplastic. There are several advantages and disadvantages of these materials For this reason, researchers are focused the alternative biomaterials and applications. Our study consist of five groups; one of control and four of test. 40 Wistar albino rats used in this study. Under the general anesthesia, bone defects which were 5mm in diameter applied the mandibula of each rats. In this study, groups were created as follows; Group 1: Control (Defects were empty), group 2: Xenogreft were applied the defect area, group 3: Xenogreft and tideglusib were applied defect area, group 4: Autogenous graft were applied defect area, group 5: Autogenous graft and tideglusib were applied defect area. Rats were sacrified in 28 day after operation. New bone formed of the samples were analyzed by histomorphometrically and immunohistochemically. According to the our study's results, tideglusib and greft mixture enhanced new bone formation and bone regeneration.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=_F5QEpayDXGqGZlp9XiFtM1_l-dlZ5Fr7PGK1fnTcqRUwNPINAdry82wfI-49j-J
https://hdl.handle.net/11499/49594
Appears in Collections:Diş Hekimliği Fakültesi Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

336
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.