Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49654
Title: KOBİ'lerde kariyer yönetimi ve bir uygulama
Other Titles: Career management in small and medium enterprises (SMEs) and an application
Authors: Bağcı, Zübeyir
Advisors: Eroğlu, Feyzullah
Keywords: İşletme
Business Administration
KOBİ
Small and Medium Sized Firms
Kariyer geliştirme
Career development
Kariyer planlama
Career planning
Kariyer yönetimi
Career management
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Bu çalışmanın amacı, KOBİ'lerin kariyer yönetimine bakış açılarını, uygulamalarını ve eksikliklerini inceleyerek mevcut durumlarını ortaya koymak ve bu doğrultuda uygulamalı bir araştırma yapmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'in ortaya çıkışı, gelişimi, ekonomi içindeki rolü ve karşılaştıkları çeşitli problemler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, kariyer ile ilgili genel açıklamaların ardından, kariyer yönetimi, gelişimi ve planlaması hakkında bilgi verilmiş gerek örgütler gerekse bireyler açısından kariyer planlamanın gerekliliğine dikkat çekilmiştir. Son bölümde, Denizli ilinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler' de çalışanların kariyer konusunda ne derece bilgiye sahip oldukları, kariyer tercihlerini yaparken hangi faktörlerden etkilendikleri ve kariyer yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar ampirik bulgularla ortaya konmaya çalışılmıştır. Son olarak bu konuda öneriler geliştirme yoluna gidilmiştir.
This study aims at pointing out current states of Small and Medium Enterprises (SMEs) by analyzing their points of view with regard to career management and their practices and shortcomings on this respect, based on an emprical research. In the first section of the study, emerging, development, and the role of SMEs and various problems they face have been analyzed. In the second section, having presented some theoritical background on career, development and planning of career management have been covered. Also, the necessity of career planning has been emphasized. In the final section, an empirical research about SME, operating in Denizli has been conducted. The research aimed at pointing out knowledge of employees about career, the factors from which they are affected in their career choices, and problems they face in this regard.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7VkJg65xt2nwp1k6o1EsA4xSRaan7-AfK4Jd28wZAfzpWLjzgXxjkuSRyv96gCkc
https://hdl.handle.net/11499/49654
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

34
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.