Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49689
Title: Denizli ili, Buldan Yayla Gölü Pelophylax bedriagae popülasyonunun kan biyokimyası ve hematolojisi
Other Titles: The blood chemistry and hematology of Pelophylax bedriagae population in lake Buldan Yayla
Authors: Erdoğan, Düzgün Can
Advisors: Başkale, Eyup
Keywords: Biyoloji
Biology
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Bu çalışma ile P. bedriagae türünün; Denizli ilinin, Buldan ilçesinde bulunan Buldan Yayla Göletindeki popülasyonundan 5 erkek, 5 dişi toplam 10 bireyin toplanıp, türün kan sonuçlarına bakılmıştır. Kan çalışmaları olarak biyokimyasal parametre çalışmaları COBAS 8000 cihazından ölçülmüş olup, Eritrosit ve lökosit sayımları Neubaer hemositemetrisine göre yapılmıştır. Biyokimyasal testlerden Albümin, Alanin Aminotransferaz, Aspartat Aminotransferaz, Aspartat Aminotransferaz, Kalsiyum, Total Kolesterol, C Reaktif Protein, Demir, Magnezyum, Fosfor, Total Protein ve Demir Bağlama parametreleri çalışılmıştır. Periferik yayma ile her bir bireyin kanı yayılarak eritrositlerin ve nukleuslarının mikroskop ile ölçümleri yapılmıştır. Her bir yaymadan 10'ar tane eritrosit ve nukleus seçilip, en ve boyları ölçülmüştür. Eritrositlerin uzunluğu erkek bireylerde ortalama 21,7174, dişi bireylerde ise 12,488 olarak tespit edilmiştir ve eritrosit boyları erkeklerin 21,7174, dişilerde ise 21,4502 olarak hesaplanmıştır. Erkek bireylerin nukleus uzunlukları 9,5272, dişi bireylerde 9,1518 ve erkek bireylerin nukleuslarının eni 5,6308, dişi bireylerin nukleuslarının eni 5,303 olarak hesaplanmıştır.
In this study of the P. bedriagae species; A total of 10 individuals (5 male, 5 female) were collected from the population of Buldan Yayla Pond in Buldan district of Denizli province and their blood results were examined. In terms of blood biochemical parameters were measured using COBAS 8000 device while erythrocyte and leukocyte counting were measured NEUBAER hemocytometer. Albumin, Alanine Aminotransferase, Aspartate Aminotransferase, Aspartate Aminotransferase, Calcium, Total Cholesterol, C Reactive Protein, Iron, Magnesium, Phosphorus, Total Protein and Iron Binding parameters were studied from biochemical tests. The blood of each individual was spread by peripheral smear and erythrocytes and nuclei were measured with microscope. Ten erythrocytes per each spreading were selected from each smear and their width, length, width and length of the nuclei were measured. The mean length of erythrocytes was found to be 21.7174 in male individuals and 12.488 in female subjects. Nucleus lengths of male individuals were calculated as 9.5272, 9.1518 in female individuals and 5.6308 in male nuclei, and 5.303 in female nuclei.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=aEzj_IdWAsjiSAfK3qwrBrqDuDozdTJ4Hkj1siT4KCBQ0RaMWJnU_cNKUED7tV-R
https://hdl.handle.net/11499/49689
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

24
checked on Aug 9, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.