Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49711
Title: Denizli ili ağır zeybek oyunlarının incelenmesi
Other Titles: Examining the ağır zeybek dances play in Denizli
Authors: Tegiz, Ramazan
Advisors: Akkoyunlu, Ziyat
Keywords: Halk Bilimi (Folklor)
Folklore
Denizli
Denizli
Folklor
Folklore
Halk oyunları
Folk dances
Zeybekler
Zeybeks
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Bu çalışma Denizli ilinde oynanan Ağır Zeybek oyunlarının Halkbilimi açısından incelenmesine yönelmiştir. Giriş bölümünde araştırmanın problemi ele alınarak araştırmanın amacı, araştırmada kullanılan metot hakkında bilgi verildikten sonra araştırmanın evreni ve örneklemi tespit edilip veri toplama yöntemi ortaya konmuştur. Birinci bölümde konuyla ilgili temel kavramlar aktarılırken oyun kavramı ve tanımından bahsedilmiş, oyun türleri, Türklerde oyun ve oyun türleri, dans kavramı ve tanımı, halk oyunları ve Türk Halk oyunları konularına temas edilmiştir. İkinci bölümde araştırma sahasının tanıtılması ana başlığı altında Denizli ilinin tarihi, doğal yapısı ve sosyo-ekonomik durumu hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde yöre halk oyunlarının genel yapısı, oyun, müzik ve kıyafet başlıklarıyla incelenmiştir. Bu başlıklar altında öncelikle araştırma sahasındaki halk oyunlarının tasnifi yapılmıştır. Bu bölümün son kısmında Zeybek ve Efe sözcükleri ele alınmış ve Zeybek Oyunları hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonra yörede oynanan Zeybek adlı oyunlar tespit edilerek araştırma sahasında oynanan Zeybek oyunlarının genel özellikleri ortaya konmuştur. Son olarak ilde yaygın olarak oynanan Ağır Zeybeklerden dört tanesinin adım yapılan incelenmiş ve bu oyunlar karşılaştırılmıştır. Sonuç ve öneriler bölümünde elde edilen sonuç ve öneriler ortaya konmuş ve son olarak kaynak kişilerin (mahallî uzmanlar) listesi, soru listesi, fotoğraf ve nota bilgileri ile bibliyografya verilmiştir.
This study aim to examine the Ağır Zeybek Dances, play in Denizli, according to the Folklore. In the introduction section, the problem of the research is considered and the aim of the research and the method used in are given. Then the universe and illustration of the research is determined and the method of gathering datum is brought up. In second section, the meaning and kinds of the dance, the dance in Turkey, the folk daiice and Turkish folk dances are given. The third section gived the history, the natural consruction, the social and economic situation of Denizli. In the forty section, the general construction of the vicinity's folk dances, musics and costumes are given. Firstly folk dances in the field of research are classified. In the final part of the third section the meanings of Zeybek and Swashbuckling village dandy of Southwestern Anatolia (Efe) and informations about Zeybek dances are given. After establishing the dances named Zeybek, the characteristics of the human beings who are Zeybek are determined. And four of the Ağır Zeybek Dances, play in Denizli mostly, are examined and comparised. In the results and recommendations section, the results of the study and recommendations for it are given. Finally, the list of the people who are written source (local specialists), and the question, informations about photos and notes, and bibliography are given.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecf4qitZ31ITXSiIP3SRmBUmf8e7VtR7raDzBH2gepeJh1
https://hdl.handle.net/11499/49711
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

238
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.