Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49815
Title: Necip Fazıl Kısakürek düşüncesinde insan
Other Titles: Human in Necip Fazıl's thoughts
Authors: Kömürcü, Sultan
Advisors: Karahan, Fazıl
Keywords: Felsefe
Philosophy
Necip Fazıl Kısakürek
Ahlâk
Tasavvuf
Allah
İnsan
Necip Fazıl Kısakürek
Morality
Mysticism
Allah
Person
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Necip Fazıl Kısakürek, Cumhuriyet dönemi Türk Düşünce Tarihinde önemli bir yere sahip düşünür, şair ve yazardır. Tezimizde Necip Fazıl Kısakürek?in düşüncesinde insanın varoluşu, bilgisi, ahlâkı ve tasavvuf anlayışı bağlamında değerlendirilmesi yapılmıştır. Tezimiz bir giriş ve dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde ?Varlık Olarak İnsan? başlığı altında varoluşsal özellikler değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci bölümde ?Bilen Bir Varlık Olarak İnsan? başlığı altında insanın neyi nasıl bileceği ve insan bilgisinin kaynağını oluşturan unsur hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde ?İnanan Bir Varlık Olarak İnsan? başlığı altında din temelinde tasavvuf anlayışı değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ?Eyleyen Varlık Olarak İnsan? başlığı altında ahlâk ile ilgili görüşleri değerlendirilmiştir. Tezin sonunda ise, araştırma sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirilmesini içeren bir sonuç bölümü eklenmiştir. Anahtar kelimeler: Necip Fazıl Kısakürek, Ahlâk, Tasavvuf, Allah, İnsan.
Necip Fazıl Kısakürek is thinker, poet and an author who has an important place in Turkish Thinking History of Republic Term. Existence of humanbeing, knowledge, morality and mysticism sence have been assessed in Necip Fazıl Kısakürek?s thoughs in ourthesis. Our thesis constitues of an introduction and four part. In first part, Existential properties under title of ``Human as an existance?? has been assessed. In second part, what people know and how to know and about elements making up origin of human knowledges under title as human a knowledge able person have been assessed. In third part, mysticism sense in religious base under title `` Humanbeing believing as an existence?? has been assessed. In fourth part, his ideas related with morality under title ``Human acting as an existence?? have been assessed. In the end of thesis, a conclusion which includes assessment knowledge getting in the end of there search has been added. KeyWords: Necip Fazıl Kısakürek, Morality, Mysticism, Allah, Person.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=iTkOhwevEenJZ3onUvs52la-SZd-FcZZoxdCqBiMjutI4vZMM86e6WzLjocz1jeL
https://hdl.handle.net/11499/49815
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

446
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.