Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49847
Title: Denizli şehrinde killi zeminlerin taşıma gücünün belirlenmesi
Other Titles: Determination of bearing capacity of clay soils in Denizli
Authors: Alkaya, Devrim
Advisors: Alyanak, İbrahim
Keywords: İnşaat Mühendisliği
Civil Engineering
Denizli
Denizli
Killi zeminler
Clay soils
Zemin direnci
Soil resistance
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Killer birçok mühendislik bilim dalı tarafından araştırmalara konu edilmiş ve birçok bilim adamı tarafından incelenmiştir. Günümüzde de killer üzerine araştırmalar devam etmektedir. İnşaat mühendisliği açısından killer daha çok temel zemini olarak incelenmektedir. Kil zeminler uygulayıcı mühendisler tarafından haklı olarak problem zemin olarak adlandırılmıştır. Bunun nedeni kil zeminlerin tarih boyunca sorun çıkarmasıdır. Mühendislik tarihi kil zeminlerin oluşturduğu yapı sorunları ile doludur. Bu nedenle Denizli killi zeminlerinin geoteknik özellikleri çalışmanın konusu olmuştur. Killerin minerolojik bileşimi, killi zeminlerin mühendislik özellikleri, gerilme-şekil değiştirme davranışı, kil zemine oturan temellerin taşıma gücü ve davranışı ayrı bölümlerde incelenmiştir. Güvenli ve ekonomik yapıların inşa edilebilmesinin ilk basamağı olan zemin ve temel etüdleri sonrası uygun bir temel seçimi ve inşaası sağlanır. Kil zeminlerin etüdleri için belirlenmesi gereken özellikler tablolar halinde verilmiş ve sistematik bir yöntem önerilmiştir. Denizli şehrinde killi zeminler geniş alanlar kaplamaktadır. Killi zeminlerin geoteknik özellikleri arazi ve laboratuvar deneyleri ile belirlenmeye çalışılmış, killi zemine oturan temellerin taşıma gücü nedir sorusuna cevap aranmıştır. Killi zeminlere oturacak temeller için öneriler sunulmuştur.
SUMMARY Clays was the subject of many engineering branches and examined by many scientist. Today resaarches are continuing about clays. For civil engineering clays are examining as afoundation soil. Clay soils are named by engineers as problem soils. Because engineering history is liill of problems which occured by clay soils. So the geotechnical properties of clays in Denizli will be the subject of this study. In this study, mineralogic components of clays, engineering properties of clays, strain - deformation behaviour, bearing capacity of foundation located on the clay soils are examined in different chapters. Soil examines, in order to get a suitable foundation which is the first step constructing safety and economical buildings. The properties which must be determine'' for clay soils are given as tables and a systematic way for solition is offered. Clay soils covers great areas in Denizli city. In this study Geotechnical properties öf clay soils are try to be determined by using field and Iaboratuary experiments. An answer was located for what is the bearing capacity for foundations located on clay soils. Some advices are offered for this type of foundations.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmTVTL5dE-HgACCYFdR3OtV6y9zdGm9Ypb_8LlpifOP61
https://hdl.handle.net/11499/49847
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

30
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.