Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49892
Title: Crocus cinsine ait (Crocus biflorus Miller, Crocus baytopiorum Mathew, Crocus flavus Weston subp. dissectus T. Baytop and Mathew) saf ekstraktların antimikrobiyal ve antioksidant etkisi
Other Titles: Antimicrobial and antioxidant effects of crude extracts of crocus genus (Crocus biflorus Miller
Authors: Acar, Gülümser
Advisors: Mercan, Nazime
Keywords: Biyoloji
Biology
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: PAMUKKALE ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTEZ B LD R FORMUB YOLOJ ANAB L M DALICROCUS C NS NE A T (Crocus biflorus Miller, Crocus baytopiorum Mathew, Crocusflavus Weston subp. dissectus T. Baytop & Mathew) SAF EKSTRAKTLARINANT M KROB YAL VE ANT OKS DANT ETK SGülümser ACARÖZETBu çalışmada Crocus biflorus, Crocus baytopiorum ve Crocus flavus bitkilerininhekzan, etil asetat ve metanol ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri ?Agar kuyu difüzyon?yöntemi ile belirlenmiştir. Bitki ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi için 10bakteri (Pseudomonas aeruginosa NRRL B-23, Salmonella enteritidis RSKK 171, Escherichia coliATCC 35218, Yersinia enterocolitica RSKK 1501, Klebsiella pneumoniae ATCC 27736, Proteusvulgaris RSKK 96026, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6633,Bacillus cereus RSKK 863, Micrococcus luteus NRRL B-4375) ve bir maya (Candida albicans)türü kulanılmıştır. Standart antibiyotik disk olarak, N (nistatin), A (ampisilin), P (penisilin), G(gentamisin), O (oksasilin) ve T (tetrasiklin) kullanılmıştır. Tüm ekstraktlar içerisinde, etilasetat vemetanol ekstraktları, test mikroorganizmalarına karşı belirgin bir anti-mikrobiyal aktivitegöstermiştir. C. flavus'un metanol ekstraktının Y. enterocolitica üzerinde en yüksek aktiviteyesahip olduğu görülmüştür (36-38 mm çapında inhibisyon zonu). Etil asetat ekstraktı E.coli bakterisiüzerinde az da olsa etki göstermesine rağmen, metanol ve hekzan ekstraktlarının inhibisyon etkisigözlenmemiştir.Bitki ekstraktlarının, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6633 veBacillus cereus RSKK 863' e karşı minimum inhibisyon konsantrasyon değerleri tespit edilmiştir.Buna ilaveten, bitki ekstraktlarının antioksidant kapasiteleride çalışılmıştır. C. flavus'unmetanol ekstraktının (%93.10) standart antioksidant olarak kullanılan BHT'ye (%95.15) oldukçayakın DPPH serbest radikal giderim aktivitesi gösterdiği tespit edilmiştir.Elde edilen bulgular, bitki ekstraktlarının çalışmada kullanılan test mikroorganizmalarınakarşı orta derecede antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve sentetik antioksidanlara alternatifolarak kullanılabileceğini göstermiştir.
PAMUKKALE ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTEZ B LD R FORMUGRADUATE PROGRAM IN BIOLOGYANTIMICROBIAL AND ANTIOKSIDANT EFFECTS OF CRUDE EXTRACTS OFCROCUS GENUS (Crocus biflorus Miller, Crocus baytopiorum Mathew, Crocus flavusWeston subp. dissectus T. Baytop & Mathew)Gülümser ACARABSTRACTIn this study, the antimicrobial acivities of hexane, ethyl acetate and methanolextracts of Crocus biflorus, Crocus baytopiorum and Crocus flavus were investigated by using?Agar well diffusion method??. In order to investigate anti-microbiological activities of plantextracts, 10 bacterial (Pseudomonas aeruginosa NRRL B-23, Salmonella enteritidis RSKK 171,Escherichia coli ATCC 35218, Yersinia enterocolitica RSKK 1501, Klebsiella pneumoniae ATCC27736, Proteus vulgaris RSKK 96026, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilisATCC 6633, Bacillus cereus RSKK 863, Micrococcus luteus NRRL B-4375) and one yeast strain(Candida albicans) were used. As a standard anti-biotic disc, N (nistatin), A (ampisilin), P(penisilin), G (gentamisin), O (oksasilin) and T (tetrasiklin) were used. Ethyl-acetate and methanolextracts have demonstrated significant anti-microbiological activates against tested microorganismsin comparison with all other extracts. It is observed that the methanol extract of C. flavus hasmaximum activites on Yersinia enterocolitica (36-38 mm in diameter inhibition zone). Eventhough ethyl acetate extract has a little affect on Escherichia coli bacteria, hexane and methanolextracts did not demonstrate any inhibition affects.Minimum inhibition concentration of plant extracts have been investigated onStaphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6633 and Bacillus cereus RSKK863.Furthermore, the antioxidative capacities of plant extracts were investigated. It isdemonstrated that the methanolic extract of C. flavus (%93.10) has showed similar 2,2-diphenil-1-picryl hydrazyl (DPPH) radical scavenging activity to BHT (%95.15) that is used as standartantioxidant.As results of findings, it is observed that plant extracts against tested microorganism in thestudy has moderate affect anti-microbiological activities and that can be used as alternative tosynthetic antioxidants.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=-L8ilcwn9ZRRc_YMKxXW1pgqJ6RPn2eArMpQVFCfjV-_qiQJSMoIy7UBxJvFjoAS
https://hdl.handle.net/11499/49892
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

30
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.