Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50083
Title: Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu adlı romanındaki niteleme sıfatları
Other Titles: The attributive adjectives in Reşat Nuri Güntekin's novel is Çalıkuşu
Authors: Çamur, Şükran Akyol
Advisors: Karpuz, Hacı Ömer
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı
Turkish Language and Literature
Dil bilgisi-sıfat
Grammar-adjective
Güntekin, Reşat Nuri
Güntekin, Reşat Nuri
Niteleme sıfatları
Qualificatif adjectifs
Roman
Novel
Türk romanı
Turkish novel
Çalıkuşu
Çalıkuşu
Niteleme sıfatları
sözlüksel biçimbirim
Reşat Nuri Güntekin
Çalıkuşu
roman
Attributive adjectives
lexical status morpheme
Reşat Nuri Güntekin
Çalıkuşu
novel.
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Bu tezde Reşat Nuri GÜNTEKİN'in "Çalıkuşu" adlı romanındaki niteleme sıfatları incelenmiştir. Çalışma, Giriş, İnceleme, Değerlendirme, Sonuç ve Kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın amacı, kapsamı ve hedefi ele alınmıştır. İnceleme kısmında romanda tespit edilen sözlüksel madde halindeki 4766 niteleme sıfatı ve bu sıfatlarla kullanılan adlar; bunların işlevleri ile geçtikleri cümleler, sayfa numaraları ile sıralanmış ve liste halinde verilmiştir. Değerlendirme kısmında elde edilen verilere bağlı olarak niteleme sıfatları, belirlenen alt türlere ve bu alt türleri de adların kullanım alanlarına bağlı olarak çeşitli kollara ayrılmıştır. Belirlenen bu türler geçiş sayıları, geçiş sıklıkları ve yüzdeleri ile beraber 15 tablo ve 14 grafik halinde sunulmuştur. İnceleme ve değerlendirmeler sonucunda 993 farklı sözlüksel biçimbirim durumundaki niteleme sıfatının adların kullanım alanına bağlı olarak farklı alt türlerle 4766 kez kullanıldığı tespit edilmiştir. Değerlendirme kısmında elde edilen verilerden yapılan çıkarımlar sonuç kısmında maddeler halinde sunulmuştur. Anahtar kelimeler : Niteleme sıfatları, sözlüksel biçimbirim, Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu, roman.
İn this study we looked at the attributive adjectives in Reşat Nuri Güntekin's novel is "Çalıkuşu". This study constituted of İntroduction, Review, Revoluation, Evoluation and Bibliography chapters. The Introduction part of our study pointed out the aim, the inclusiveness and the target. The Review part is reviewed determined 4766 attributive adjectives of choosed from novel texts used with nouns in lexical morpheme form and used with depent status morphemes. The occurence of the sentences, the pages are given. Depending on this data; attributive adjectives and status morphemes are categorised. In the revolution part presented the 15 tables and 14 graphs with the transition frequencies and transition rates according to functional qualities and relations. As the result of the review and evoluation have been identified that 993 different attributiive adjectives, different status morpheme was used 4766 times At the evoluation part obtained the datas, the inferences, presented in the case of items. Keywords : Attributive adjectives, lexical status morpheme, Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu, novel.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vVNzTGHHhjH-u3WMToxQ-vns8R3cdM1doilDrYPKyO6OZNxxE8iRyNAsDZRAi24a
https://hdl.handle.net/11499/50083
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

440
checked on Jul 29, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.