Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50086
Title: Hidroksidopamin ile indüklenen sıçan Parkinson hastalığı modelinde vareniklinin etkisi
Other Titles: Effect of vareniklin on hydroxydopamine - induced rat model of Parkinson's disease
Authors: Tan, Fatma Rüyal
Advisors: Hatip, İzzettin
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji
Pharmacy and Pharmacology
Nöroloji
Neurology
Hidroksidopaminler
Hydroxydopamines
Nikotin
Nicotine
Parkinson hastalığı
Parkinson disease
Sıçanlar
Rats
Vareniklin
Varenicline
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Parkinson hastalığı (PH) esas olarak nigrostriatal dopaminerjik sistemde bozulma ile karakterize nörodejeneratif bir hastalık olarak ele alınsa da, hasar ilerledikçe nöronal nikotinik asetilkolin reseptörleri (nAChR) sayısında azalma görülmektedir. Sağlıklı durumda nAChR'lerin aktivasyonunun striatal dopaminerjik aktiviteyi artırdığı göz önünde bulundurulduğunda nAChR'ler PH tedavisinde yepyeni bir hedef haline gelmiştir. Santral sinir sisteminde (SSS) en yaygın görülen nikotinik reseptör tipi ?4ß2 ve ?7'dir. Vareniklin tartarat parsiyel ?4ß2 agonisti ve ?7 tam agonistidir. Bu çalışmada PH'de nAChR'lerin rolünü ve vareniklinin etkisini göstermek amacıyla davranış testleri ve beyin dokusu analizleri yapılmıştır. 6-OHDA ile PH modelinin oluştuğu apomorfin ile indüklenen dönme testi ile kanıtlanmıştır. Aktivitemetrede ölçülen parametrelerden hareketsizlik, stereotipik hareket ve ambulatuvar hareket üzerine vareniklin etkisi anlamlılık gösterirken, vertikal hareket ve toplam hareket mesafesine etkisi olmadığı görülmüştür. Silindir testi, vibrissae (bıyık kılı) ile gerçekleşen önkol yerleştirme asimetrisinin ölçüm testi, rotarod testi ve kafa pozisyonu testinde de vareniklinin parkinsonlu sıçanlarda etkisi gözlenmemiştir. Davranış testlerinin yanısıra dekapite edilen sıçanlarda beyin lizatı hazırlanarak dot blot analizi ve immunohistokimyasal (IHC) boyama yapılmış, PH'de nAChR sayısındaki azalma gözlenmiştir. Vareniklin uygulanan grupta ise nAChR ekspresyonundaki artış anlamlıdır. Sonuç olarak; PH'da görülen bazı kinetik bozukluklar unilateral PH modelinde de oluşturulabilmektedir. Vareniklin, hareket değil, kinetik bozuklukları iyileştirebilmektedir. Alfa7 alt ünitesinin hem PH hem de vareniklinin etkisinde daha büyük rol oynadığı görülmüştür.
The Parkinson's disease (PD) is a neurodegenerative disease basically characterised by impairement of the dopaminergic system. Reduction of neuronal nicotinic aceylcholine receptors (nAChR) number is evident with the advance of the degeneration. Since nAChR activation enhance striatal dopaminergic function, nAChR had become a novel target in PD therapy. The ?4ß2 ve ?7 are the most prevalent subtunits in the central nervous system. Varenicline tartrate is a partial agonist of ?4ß2and full agonist of ?7. This study aimed at investigating role of nAChR in PD,using behavioral tests and determining nAChR subunites in substantia nigra (SN), The PD model was induced by unilateral 6-hydroxydopamine (6-OHDA) lesion of rats SN (PD rats), and the induction of the model was verified by apomorphine-circling.The nAChR subunites were determined immunohistochemically and dot blot. The results showed that, varenicline improved akinasia, stereotyped movements and ambulation, whereas it did not change movements distance, forearm placing asymmetry, rotarod and head position. The nAChR subunits, ?7 and ?4ß2 were nonsignificantly decreased in PD, whereas varenicline increased these subunits especially the alpha7. İn conclusion: Some of the kinetic disorders observed in PD could be induced in unilateral PD model. Varenicline improved the kinetic, but not the movement disorders. Alpha7 subunite seems playing greater role in PD and the effect of varenicline.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=WBc656i315e2eV6-EZV1ohE_wPL8fYp1sTmu0mOX7Em0TqVvuU5W2YI7qo6m7jpa
https://hdl.handle.net/11499/50086
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

116
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.