Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50129
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGülsöz, Alper-
dc.contributor.authorDoruk, İbrahim-
dc.date.accessioned2023-02-06T20:24:48Z-
dc.date.available2023-02-06T20:24:48Z-
dc.date.issued2005-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=XohQ0H2mJnBfxLPsY8dG4wPneQW8WfVrVHV0r3K_tV5GkB7JgRBvAneY4-r275va-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/50129-
dc.description.abstractPAMUKKALE ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEZ BİLDİRİ FORMUMAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIGIDA SANAYİNDE KULLANILAN PASLANMAZ ÇELİKLER ve BU ÇELİKLEREUYGULANAN KAYNAK YÖNTEMLERİİbrahim DORUKÖZETGıda insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. Bu temel ihtiyacın temiz ve sağlıklıolabilmesi için tarladan sofraya kadar üretimleri sırasında her aşamada temizlik ve hijyenkurallarına uyularak üretilmeleri gerekir. Gıdaların üretiminde kullanılan alet vemakinelerin bu hijyeni sağlayacak özellikte olması gerekir. Gıda işleme makineleri imalatıülkemizde ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli firmalarca yapılmaktadır. Kullanılanmalzemenin uygun seçilmemesi ve kaynaklı imalatlarda kaynak öncesi ve sonrası işlemlerindüzgün olarak yapılamaması üretilen ekipmanların kısa sürede servis dışı kalmasına vegıdaların standartlarda belirtilen hijyende üretilememesine neden olmaktadır.Gıda sanayinde en çok kullanılan paslanmaz çelik türü ostenitik paslanmazçeliklerdir. Bu çeliklerin kaynağında öncelikle çeliklerin fiziksel özellikleri dikkatealınmalıdır. Kaynak ağızlarının iyi hazırlanması ve doğru kaynak yönteminin tekniğineuygun yapılması gerekmektedir. Ayrıca kaynaklanmış parçada oluşacak ve bağlantınınservis ömrünü etkileyecek metalurjik özelliklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir.Kaynak tamamlandıktan sonra kaynak dikişi boyunca oluşan kahverengi-siyah renklibölgeler mekanik veya kimyasal yöntemlerle temizlenmeli ve bu olay sırasında hasarauğrayan kromoksit tabakası da pasifleştirme işlemi ile onarılmalıdır. Bütün bu faktörler gözönüne alınarak yapılan kaynaklı gıda makineleri imalatları sonucunda kaliteli ve hijyenikgıda işleme makine ve ekipmanları üretilebilir.en_US
dc.description.abstractPAMUKKALE ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEZ BİLDİRİ FORMUGRADUATE PROGRAM IN MECHANICAL ENGINEERINGSTAINLESS STEELS USED IN FOOD INDUSTRY and WELDING METHODS APPLIEDTO THESE STEELSİbrahim DORUKABSTRACTFood is one of the basic requirements. This basic requirement must beproducted by fitting the rules of cleaning and hygiene at every stage of production from farmto fork for being clean and healthy. Equipments and machines must have these hygieneconditions. Food processing machinery manufacturing is being done by small and mediumscale of companies in our country. Not being selected using material suitable and in weldedconstructions, being done wrongly previous to after welding operations are cause theequipments will be out of order in a short time and not to product the foods in hygieneconditions determined by standards.Grade of stainless steel which is being used in food industry is austeniticstainless steel. In welding of these steels, firstly steels? physical properties must be paidattention. Welding mouths must be prepared and true welding method must be appliedsuitable. Besides, it must be paid attention to metallurgic properties to effect to service life ofconnection and to be in welded pieces. Brown and black colored zones which are being alongwelded joint after welding must be cleaned by mechanical and chemical methods andchromic oxide layer that suffered damage during welding must be repaired by passivationprocess. In high quality and hygienic welded food processing machinery and equipments willbe able to manufacture by paying attention all of these factors.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMakine Mühendisliğien_US
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleGıda sanayinde kullanılan paslanmaz çelikler ve bu çeliklere uygulanan kaynak yöntemlerien_US
dc.title.alternativeStainless steels used in food industry and welding methods applied to these steelsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage119en_US
dc.departmentPAU, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid197006en_US
dc.institutionauthorDoruk, İbrahim-
item.languageiso639-1tr-
item.fulltextNo Fulltext-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextnone-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

94
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.