Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50268
Title: Netâʾicü’l-efkâr perspektifinden Merginânî'nin El-hidâye eserinin tahlili (kitâbu'l-kerâhiyye özelinde)
Other Titles: An analysis of Al-Hidāya of Al-Marghinānī from the perspective of Natāʾij Al-Afkār (Within the Scope of Kitāb Al-Karāhiyya) b Al-Karāhiyya)
Authors: Kaya, Furkan
Advisors: Atik, Sefa
Keywords: Netâʾicü’l-efkâr
el-Hidâye
Kerâhiyye
Şerh
Tekmile
Tahlîl
Natāʾij Al-Afkār
al-Hidāya
Kitāb al-Karāhiyya
Sharḥ (Commentary)
Takmila (Supplement)
Taḥlīl (Analysis
Abstract: Bu çalışmada Mergīnânî’nin, el-Hidâye eseri, en önemli şerhlerinden biri olan Fetḥu’l-ḳadîr’in, Kadızâde tarafından kaleme alınan tekmilesi Netâʾicü’l-efkâr perspektifiyle incelenmektedir. Öte yandan eserin tamamını incelemek çalışmanın sınırını aşacağı için bir konu sınırlamasına gidilmiştir. Müellifinin vefatı dolayısıyla tamamlanamayan eser ancak Kitâbu’l-vekâle’ye kadar yazılmıştır. Eserin kalan kısmını ise Kadızâde Şemseddin Ahmed Efendi, Netâʾicü’l-efkâr fî keşfi’r-rumûz ve’l-esrâr isimli tekmilesiyle tamamlamıştır. Çalışmaya örnek olarak seçilen konu da Kadızâde tarafından yazılan söz konusu tekmiledeki Kitâbu’l-kerâhiyye bölümüdür. Daha önce yapılan çalışmalarda ibâdet ve nikah bahislerinin sıklıkla çalışılmış olması ve muâmelât bölümlerinin ise çalışmanın sınırlarını aşacağı düşüncesiyle daha önce çalışılmamış bir bölüm olan Kitâbu’l-kerâhiyye bahsi seçilmiştir. Çalışma boyunca Kadızâde’nin, Netâʾicü’l-efkâr eserinde el-Hidâye’yi ve el-Hidâye şârihlerini desteklediği ve itirazlarda bulunduğu noktaların tespiti yapılmaya çalışılmıştır. İncelemeler neticesinde Netâʾicü’l-efkâr’ın Hanefî fıkhına tesiri ve gerek Netâʾicü’l-efkâr’da gerekse de el-Hidâye’de geçen kavâid-i fıkhiyeler tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca Şeybânî’nin el-Câmiʿu’ṣ-ṣaġīr’i ile Kudûrî’nin el-Muḫtaṣar’ının, Mergīnânî’nin yazdığı Bidâyetül-mübtedî eseri üzerindeki tesirlerine de temas edilmiştir. Bununla birlikte çalışmada tekmile yazım geleneği üzerine de bazı mülahazalar getirilmiştir.
In this study, Marghinānī 's work al-Hidāya is analyzed from the perspective of Natāʾij al-Afkār, one of his most important commentaries, Fatḥ al-Qadīr’s takmila written by Kadızâde. Since dealing with the entirety of these works would have constituted an issue with regard to the scope of the present work, I have limited the scope of the study. Having passed away before the completion of al-Hidāya, the author was able to write up to Kitāb al-Wakāla. The rest of the book was completed by Kadızâde Şemseddin Ahmed Efendi with a supplement entitled Natāʾij al-Afkār fī Kashf al-Rumūz wa al-Asrār. Kitāb al-Karāhiyya, which is one of the subjects covered by Kadızâde in the supplement, consitutes the subject matter of the present study. The subjects of ʿibāda (worship) and nikāḥ (marriage) of al-Hidāya were often covered in the previous scholarship. The subjects of muʿāmalāt would have gone beyond the scope of the present work. Hence, I have decided to study Kitāb al-Karāhiyya, which is a subject that is not covered in the scholarship previously. Throughout the study, it has been tried to determine the points where Kadızâde supported al-Hidāya and al-Hidāya commentators in his work Natāʾij al-Afkār and made objections. The study determines the influence of Natāʾij al-Afkār upon the Ḥanafī school of law and al-qawāʿid al-fiqhiyya (legal principles) found in either Natāʾij al-Afkār or al-Hidāya. The present work also notes the influence of al-Jāmiʿ al-Ṣaghīr of al-Shaybānī and al-Mukhtaṣar of al-Qudūrī upon Bidāya al-Mubtadī of al-Marghinānī. However, in the study, some considerations have been brought about the tradition of tekmile writing.
URI: https://hdl.handle.net/11499/50268
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10505630.pdf1.37 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

224
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

716
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.