Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50365
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖzkal, Sami Gökhanen_US
dc.contributor.authorZambak, Özlemen_US
dc.date.accessioned2023-04-05T07:46:48Z-
dc.date.available2023-04-05T07:46:48Z-
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/50365-
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı ultrases uygulamasının sığır bonfile eti ve tavuk göğüs eti kurutma davranışları üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla 20 kHz frekansa sahip ultrases üreten prob kullanılarak örneklere önişlem uygulanmış ve önişlem sonrasında sıcak hava ile kurutma gerçekleştirilmiştir. Ultrases uygulaması % 100 genlikte, 5 ve 10 dakikalık sürelerde gerçekleştirilmiştir. Kurutma işlemi 0,3 m/s hava hızında 50°C ve 80°C olacak şekilde iki farklı sıcaklıkta gerçekleştirilmiştir. Sıcak hava ile kurutma öncesi gerçekleştirilen ultrases önişleminin ürünün kuruma hızını, sığır bonfile eti ve tavuk göğüs eti örneklerinin yapısal özelliklerine bağlı olarak bazı koşullarda arttırdığı saptanmıştır. Kuruma hızının en yüksek olduğu koşul hem sığır hem de tavuk eti örnekleri için % 100 genlikte 10 dakika ultrases uygulaması olarak bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilen veriler Lewis, Henderson ve Pabis, Page, Modifiye Page and Logaritmik Model olmak üzere beş ayrı modele uygulanmıştır. Bu modellerden sığır bonfile eti ve tavuk göğüs eti örneklerinin kurutma kinetiğini en iyi açıklayan modelin Page model olduğu belirlenmiştir. 10 dakika süreyle % 100 genlikte ultrases uygulandıktan sonra 80°C’de kurutulan sığır bonfile eti örneklerinin ve önişlem uygulanmadan 80°C’de kurutulan tavuk göğüs eti örneklerinin en yüksek rehidrasyon oranına sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu koşullardaki rehidrasyon oranının sığır bonfile eti ve tavuk göğüs eti için sırasıyla 1,66 ve 1,72 olduğu tespit edilmiş ve örneklerin rehidrasyon kinetiğini ifade etmek için Peleg model kullanılmıştır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectUltrasesen_US
dc.subjectKurutmaen_US
dc.subjectRehidrasyonen_US
dc.subjectTavuken_US
dc.subjectBonfileen_US
dc.subjectKinetik Modellemeen_US
dc.subjectUltrasounden_US
dc.subjectDryingen_US
dc.subjectRehydrationen_US
dc.subjectChicken breast meaten_US
dc.subjectBeef Tenderloinen_US
dc.subjectKinetic Modellingen_US
dc.titleUltrases önişleminin sığır bonfile ve tavuk göğüs etlerinin kurutma davranışları üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of ultrasound pretreatment on drying behavior of beef tenderloın and chicken breast meaten_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentPAÜ, Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
özlem zambak_).pdf1.64 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

134
checked on May 27, 2024

Download(s)

82
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.