Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/51009
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKaraca, Hakanen_US
dc.contributor.authorEvkuran , Tuğçeen_US
dc.date.accessioned2023-06-09T11:22:26Z-
dc.date.available2023-06-09T11:22:26Z-
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/51009-
dc.description.abstractBu çalışmada, ham elma suyu örneklerinde pastörizasyon (92 °C, 30 saniye) ve farklı sürelerde (15-90 dakika) ozonlama uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamaların mikroorganizmalar (E. coli, koliform, toplam aerobik mezofilik bakteri [TAMB] ve maya-küf) üzerine etkisi incelenmiştir. Elma suyu örneklerinde pastörizasyon ve ozon uygulamaları ile farklı seviyelerde mikrobiyal inaktivasyon sağlanmıştır. Koliform grubu bakterilerin sayılarının 15 dakika ozon uygulaması sonunda tespit edilebilir seviyenin altına düştüğü görülmüştür. TAMB ve maya-küf grubu mikroorganizmaların koliform grubu mikroorganizmalara göre ozona daha dirençli olduğu ve 90 dakika ozon uygulaması sonucunda test edilen tüm mikroorganizma gruplarının sayılarının tespit edilebilir seviyenin altına düştüğü belirlenmiştir. Ozon uygulamasının elma suyundaki pestisitler (Acetamiprid, Difenoconazole, Dimethoate, Fluopyram, Imidacloprid, Methoxyfenozide, Pyrimethanil, Thiachloprid, Trifloxystrobin) üzerine etkisi de incelenmiştir. Ozonlama süresinin artmasıyla pestisit degradasyonunda genel olarak artışlar gözlenmiştir. 90 dakikalık ozon uygulaması sonunda bazı pestisitlerde sınırlı bir düzeyde degradasyon (%7.1-23.7) gözlenirken bazılarının degradasyon oranı ise yüksek seviyelerde (%74.9-100) gerçekleşmiştir. Elma suyu örneklerindeki fenolik madde miktarında pastörizasyon uygulaması ile %20, 15 dakika ozon uygulaması sonucunda %31 ve 90 dakika ozon uygulaması sonucunda ise %55.4 oranlarında kayıp tespit edilmiştir. Elma sularının antioksidan aktivite değerinin pastörizasyon uygulaması ile %16 oranında arttığı, kısa süreli (15-30 dakika) ozon uygulamalarında %31.3-48.7 oranında ve 90 dakika ozonlama işlemi sonucunda ise %92 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ozonlama işlemi, uzun uygulama sürelerinin neden olduğu besin değerindeki kayıpları önlemek koşuluyla, mikroorganizmaların ve pestisit kalıntılarının meyve suyundan uzaklaştırılması için pastörizasyona alternatif olarak umut vericidir.en_US
dc.description.abstractIn this study, raw apple juice samples were pasteurized (92 °C, 30 s) and treated with ozone for varying times (15-90 min). The effects of these treatments on microorganisms (E. coli, coliform, total aerobic mesophilic bacteria [TAMB] and yeast-mold) were investigated. Different levels of microbial inactivation were achieved by pasteurization and ozone treatments. It was observed that the counts of coliform bacteria decreased below detectable limit after the ozone treatment for 15 min. It was determined that TAMB and yeast-mold were more resistant to ozone compared to coliforms and that the counts of all microorganisms tested decreased below detectable limit after the ozone treatment for 90 min. The effect of ozone treatment on the pesticides (Acetamiprid, Difenoconazole, Dimethoate, Fluopyram, Imidacloprid, Methoxyfenozide, Pyrimethanil, Thiachloprid, Trifloxystrobin) in apple juice was also investigated. It was observed that degradation of pesticides generally increased by increasing ozone treatment time. After treating with ozone for 90 min, limited (7.1-23.7%) degradations were recorded for some pesticides while some others were highly (74.9-100%) degraded. Pasteurization caused 20% decrease in total phenolic content of apple juice while decreases of 31 and 55.4% were recorded after ozone treatments for 15 and 90 min, respectively. Antioxidant activity of apple juice increased by 16% after pasteurization, however decreased by 31.3-48.7% and 92% after short time (15-30 min) and 90 min ozone treatments, respectively. Ozonation process is a promising alternative to pasteurization for removing microorganisms and pesticide residues from fruit juice, in the condition of preventing losses in nutritional value caused by long treatment.en_US
dc.language.isotren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOzonen_US
dc.subjectMeyve Suyuen_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.subjectPestisiten_US
dc.subjectToplam Fenolik Maddeen_US
dc.subjectAntioksidan Aktiviteen_US
dc.subjectRenken_US
dc.subjectOzoneen_US
dc.subjectJuiceen_US
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectPesticideen_US
dc.subjectTotal Phenolic Contenten_US
dc.subjectAntioxidant Activityen_US
dc.subjectColoren_US
dc.titleElma sularında ozon uygulamasının ürün kalitesi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of ozone application on product quality of apple juiceen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentPAÜ, Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid786798en_US
dc.contributor.affiliationPamukkale Üniversitesien_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1tr-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10321047.pdf1.64 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

278
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

258
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.