Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/51451
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Özgören, Ezgi | - |
dc.contributor.author | Işık, Fatma | - |
dc.date.accessioned | 2023-06-13T19:17:45Z | - |
dc.date.available | 2023-06-13T19:17:45Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.issn | 2602-2834 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.3153/FH23014 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1165595 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/51451 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmada; ilkel buğday çeşitlerinden (dinkel, siyez ve kavılca) elde edilen unlar kullanılarak üretilen tu- lumba tatlılarının bazı kimyasal, fiziksel ve duyusal özellikleri, geleneksel ticari baklavalık unla üretilen kontrol grubu tulumba tatlısıyla karşılaştırılmıştır. Çalışmada ilkel buğday çeşitleri ile üretilen örneklerin protein ve mineral madde içeriklerinin kontrol örneğinden fazla olduğu belirlenmiştir. Yağ çekme oranı ve spe- sifik hacim bakımından ise örnekler arasında fark tespit edilmemiştir. İlkel buğday çeşitleri unlarıyla üretilen tulumba tatlılarının L*, a* ve b* renk değerlerinin kontrol örneğinden daha düşük olduğu saptanmıştır. Tekstür profil analizinde kontrol örneğinin sertlik değerinin siyez buğdayı unu ile üretilen tulumba tatlısıyla benzer, diğer örneklerden belirgin derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üretimi yapılan tüm örnek- lerin yapışkanlık, esneklik ve çiğnenebilirlik değerleri arasında anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. Duyusal değerlendirmede kontrol örneğinin en yüksek puanları almasının yanında, ilkel buğday çeşitleriyle üretilen tulumba tatlılarının tamamında lezzet, koku ve tekstür karakteristikleri, kontrol örneğiyle benzer bulun- muştur. Tüm örneklerin duyusal karakteristiklere ait genel beğeni puanlarının ise “orta” sözel ifadesine kar- şılık gelen 4.0 puanın üzerinde olduğu belirlenmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Food and Health | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | İlkel buğday çeşitleri [dinkel (Triticum spelta), siyez (Triticum monococcum) ve kavılca (Triticum dicoccum)] kullanılarak üretilen tulumba tatlılarının bazı kalite özellikleri | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 9 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 148 | en_US |
dc.identifier.endpage | 159 | en_US |
dc.department | Pamukkale University | en_US |
dc.identifier.doi | 10.3153/FH23014 | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1165595 | en_US |
dc.institutionauthor | … | - |
local.message.claim | 2023-07-14T11:45:45.829+0300|||rp00988|||submit_approve|||dc_contributor_author|||None | * |
dc.identifier.scopusquality | Q1 | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.openairetype | Article | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document - 2024-04-18T102720.085.pdf | 1 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
180
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
44
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.