Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/51647
Title: Bulanık çok kriterli karar verme yöntemleri ile bir işletme için insan kaynakları yönetimi uygulaması seçimi
Other Titles: Selection of a human resource management application for an organization with fuzzy multicriteria decision making methods
Authors: Yenilmezel Alıcı, Simge
Advisors: Ertuğrul, İrfan
Keywords: Bulanık Çok Kriterli Karar Verme
Bulanık PIPRECIA
Bulanık MARCOS
Bulanık CoCoSo
Bulanık MAIRCA
Borda Sayım Yöntemi
İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulaması Seçimi
Fuzzy Multi-Criteria Decision Making
Fuzzy PIPRECIA
Fuzzy MARCOS
Fuzzy CoCoSo
Fuzzy MAIRCA
Borda Counting Method
Human Resource Management Application Selection
Abstract: İşletmeler için yoğun rekabet ortamının olduğu günümüzde karar verme her zaman tek bir kriter ve alternatiften oluşmamakta ve karmaşıklık barındırmaktadır. Bu karmaşıklıkların çözümünde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinin kullanılması çözümleri daha pratik ve etkin hale getirmektedir. Klasik ÇKKV yöntemleri belirsiz ve kesin olmayan durumlarda yetersiz kaldığında Bulanık ÇKKV yöntemlerini kullanmak avantaj sağlayacaktır. Bulanık ÇKKV yöntemleri ile karar vericilerin sözel olarak ifade ettiği sübjektif değerlendirmeler sayısal değerlerle entegre edilmesiyle çözümlenmektedir. Bu tez çalışmasında, karar vericiler tarafından yapılan sözel değerlendirmelerde ortaya çıkan belirsizliğin giderilmesi amacıyla işletmenin karar verme sürecinde Bulanık ÇKKV yöntemlerinin uygulanması önerilmiştir. Tez çalışmasının uygulama bölümünde lojistik, depolama, satış ve ticari pazarlama alanında faaliyet sürdüren bir işletme için insan kaynakları yönetimi uygulaması seçim probleminde Bulanık PIPRECIA, Bulanık MARCOS, Bulanık CoCoSo, Bulanık MAIRCA ve Borda Sayım yöntemi ile çözüm aranmıştır. Seçim yapılacak uygulama orta ölçekli bir işletme için kullanılacak olup insan kaynakları, muhasebe ve satış departmanlarının işlerini hızlandıracaktır. İşletmeden konuya hakim dört karar vericinin görüşleriyle elde edilen yedi kriter ve dört alternatif belirlenen yöntemlerle değerlendirilmiş ve sonuçlar önerilmiştir. Değerlendirilen yedi kriterden en önemli kriter teknik destek kriterini ifade eden K7 olurken dört alternatif arasından en uygun alternatif A1 olarak belirlenmiştir.
Today, where there’s an intense competition environment for businesses, decision-making doesn’t always consist of a single criterion and alternative and contains complexity. Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods make solutions more practical and effective. It’ll be advantageous to use Fuzzy MCDM methods when classical MCDM methods are insufficient in uncertain situations. With Fuzzy MCDM methods, subjective evaluations expressed by decision makers are analyzed by integrating them with numerical values. In this thesis, it’s proposed to apply Fuzzy MCDM methods in the decision-making process of the enterprise in order to eliminate the uncertainty that arises in the verbal evaluations made by the decision makers. In the application section, a solution has been sought for the selection problem of human resources management application for a business operating in the field of logistics, warehousing, sales and commercial marketing with Fuzzy PIPRECIA, Fuzzy MARCOS, Fuzzy CoCoSo, Fuzzy MAIRCA and Borda Counting method. The application to be chosen will be used for a medium-sized enterprise and will accelerate the work of human resources, accounting and sales departments. Seven criteria and four alternatives obtained with the opinions of four decision makers from the business were evaluated with the determined methods and the results were suggested. While the most important criterion among the seven evaluated criteria was K7, which expresses the technical support criterion, the most suitable alternative among the four alternatives was determined as A1.
URI: https://hdl.handle.net/11499/51647
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShlpS9ztaZ1CtKWd69jqKHKeK4kvSWxeVicpalnymWexT
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10555921.pdf1.84 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

696
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

1,206
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.