Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/51712
Title: Sıçanlarda streptozosin ile oluşturulan diyabette probiyotiklerin böbrek dokusundaki etkilerinin araştırılması
Other Titles: Investigation of the effects of probiotics on kidney tissue in streptozocin-indicated diabetes in rats
Authors: Yeşil, Zülal
Advisors: Çetin, Hülya
Keywords: Probiyotik
Diyabet
Böbrek
Sıçan
Probiotic
Diabetes
Kidney
Rat
Abstract: Toplumda görülme sıklığı giderek artan ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan diyabet tüm dokularda olduğu gibi böbrek dokusunda da hasara sebebiyet veren endokrin, metabolik bir hastalıktır. Probiyotiklerin yeterli miktarlarda alındığında sağlığa olan faydalarından dolayı hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde etkili olabilecekleri düşünülmektedir. Bizim çalışmamızda da diyabet hastalığında probiyotiklerin etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 34 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanılmış ve gruplar grup K, grup P, grup Dm, grup DmP ve grup PDm olmak üzere 5’e ayrılmıştır. Grup K’ ya ait sıçanlara 8 hafta boyunca oral gavaj ile PBS, grup P’ye ait sıçanlara 8 hafta boyunca oral gavaj ile 0.6 mg/kg VSL#3 probiyotik takviyesi uygulanmıştır. Grup Dm’ye 50 mg/kg streptozosin intraperitonel tek doz verilerek diyabet oluşturulmuştur. Grup PDm’deki sıçanlara çalışmanın ilk 4 haftası boyunca probiyotik takviyesi uygulanmış, daha sonra diyabet oluşturulmuş, diyabet oluşturulduktan sonraki 4 hafta boyunca probiyotik uygulamasına devam edilmiştir. Grup DmP’de yer alan sıçanlarda streptozosin (50 mg/kg intraperitoneal) ile diyabet oluşturulmuş ve sonrasında 4 hafta boyunca probiyotik uygulanmıştır. Deneyin başlangıcı ve bitiminde sıçanların kan şekeri ölçümleri yapılmış, diyabet oluşturulmak istenen sıçanlar için kan glikoz değeri 250 mg/dl kabul edilmiştir. Deneyin sonlandırılması ile sıçanlar intraperitonal olarak 90 mg/kg ketamin + 10 mg/kg ksilazin verilerek anestezi altında sakrifiye edilmiştir. Biyokimyasal değerlendirme için kan serum örnekleri ve histokimyasal analizler için böbrek dokuları elde edilmiştir. Sonuç olarak probiyotiklerin diyabetin bıraktığı hasara karşı kan glikoz seviyelerinde koruyucu etkisinin olduğunu fakat tedavi edici herhangi bir etkisi olmadığını gözledik. Diyabetin sebep olduğu serum üre ve BUN artışına karşı probiyotiklerin iyileştirici etkisi olduğu sonucuna ulaştık. Fakat kreatinin için anlamlı bir değişim göremedik. Yaptığımız histokimyasal değerlendirmelerde probiyotiklerin diyabet ile oluşan böbrek dokusundaki hasara karşı olumlu yönde etkisinin olduğunu tespit ettik. Probiyotiklerin diyabete karşı olumlu etkilerini immünohistokimyasal olarak alfa-SMA ve Bcl-2 ekspresyonları ile de gözledik.
Diabetes is an endocrine and metabolic disease that causes damage to kidney tissue as well as to all tissues. It is thought that probiotics can be effective in the treatment and prevention of diseases due to their health benefits when taken in sufficient quantities. In our study, it was aimed to investigate the effects of probiotics in diabetes. In our study, 34 male Wistar albino rats were used and they were divided into 5 groups as group K, group P, group Dm, group DmP and group PDm. Group K rats were administered PBS by oral gavage for 8 weeks, and 0.6 mg/kg VSL#3 probiotic supplement was administered to group P rats by oral gavage for 8 weeks. Diabetes was formed by administering a single intraperitoneal dose of 50 mg/kg streptozocin to Group Dm. The rats in Group PDm were given probiotic supplement during the first 4 weeks of the study, then diabetes was established, and probiotic administration was continued for 4 weeks after diabetes was established. Diabetes was induced in rats in Group DmP with streptozocin (50 mg/kg intraperitoneally), and then probiotics were administered for 4 weeks. At the beginning and end of the experiment, blood glucose measurements of the rats were made, and the blood glucose value was accepted as 250 mg/dl for the rats in which diabetes was desired. At the end of the experiment, the rats were sacrificed under anesthesia by administering 90 mg/kg ketamine + 10 mg/kg xylazine intraperitoneally. Blood serum samples were obtained for biochemical evaluation and kidney tissues for histochemical analysis. As a result, we observed that probiotics have a protective effect on blood glucose levels against the damage caused by diabetes, but have no therapeutic effect. We concluded that probiotics have a curative effect against the increase in serum urea and BUN caused by diabetes. But we did not see any significant change for creatinine. In our histochemical evaluations, we determined that probiotics have a positive effect on kidney tissue damage caused by diabetes. We also observed the positive effects of probiotics against diabetes by immunohistochemically alpha-SMA and Bcl-2 expressions.
Description: Bu çalışma, PAÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir (Proje No: 2021SABE018).
URI: https://hdl.handle.net/11499/51712
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTPwZRRMPXeDUxTGhh7YSZujEtcj1DNTjQ7ETCrHB017f
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
0009-0005-9950-1803.pdf12.14 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

300
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

304
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.