Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/52735
Title: Prematür overyan yetmezliği olan kadınların yaşadıkları sorunlar ve baş etme deneyimleri
Other Titles: Problems and coping experiences of women with premature ovarian failure
Authors: Sallio, Gülseren
Advisors: Serçekuş Ak, Pınar
Keywords: Hemşirelik
Nursing
Prematür Overyan Yetmezlik
Başetme
Nitel araştırma
Erken Menopoz
Premature Ovarian Failure
Coping
Qualitative research
Early Menopause
Publisher: Pamukkale University
Abstract: Ülkemizde POY tanısı alan kadınların yaşadıkları sorunlar ve baş etme deneyimlerine yönelik kalitatif bir çalışma bulunmamaktadır. Araştırma, Prematür Overyan Yetmezliği olan kadınların yaşadıkları sorunların ve baş etme deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Spontan Prematür Overyan Yetmezliği olan, 18- 40 yaş ve arasında olan, herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan ve araştırmaya katılmak için gönüllü olan 20 kadın alınmıştır. Örnekleme alınan kadınlara sosyal medya platformu olan instagram üzerinden Prematür Overyan Yetmezliği olan kadınların takip ettiği hesaplar kullanılarak ulaşılmıştır. Veriler, derinlemesine görüşme tekniği ile yarı yapılandırılmış form kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Veriler 3 tema altında toplanmıştır: Fiziksel ve Psikolojik Sorunlar, Sosyal sorunlar, Baş etmedir. POY tanısı kadınlar için travmatiktir. Kadınların, sosyal yaşamlarını, ikili ilişkilerini ve yaşam kalitelerini olumsuz etkilediği görülmüştür. Yaşam şekillerini değiştirerek, olumlu bakış açısı sağlayarak, yeterli desteğin verilmesiyle yaşam kalitelerinin arttırılması sağlanabilir.
In our country, there is no qualitative study on the problems and coping experiences of women diagnosed with POI. The research was conducted to determine the problems and coping experiences of women with Premature Ovarian Failure. Twenty women with Spontaneous Premature ovarian failure, aged between 18-40 years, without any psychiatric disease and volunteering to participate in the study were recruited. The sampled women were reached via Instagram, a social media platform, using the accounts followed by women with premature ovarian failure. The data were obtained by using in-depth interview technique and a semi-structured form. Content analysis method was used to analyze the data. The data were collected under 3 themes: Physical and Psychological Problems, Social Problems, Coping. The diagnosis of POI is traumatic for women. It has been observed that women negatively affect their social lives, bilateral relations and quality of life. By changing their lifestyles, providing a positive perspective, and providing adequate support, their quality of life can be increased.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kIrIdtdJ31bRgjb6fHvMUfjooav9qlCyOgJFckFMBru8_0D6Uzo2GJcczPYrZz8b
https://hdl.handle.net/11499/52735
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
10518330.pdf1.11 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

84
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

74
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.