Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/52761
Title: Güneş enerji santrali yatırımları için yer seçimi analizi: Denizli ili örneği
Other Titles: The site selection analysis for solar plant investments: A case study of Denizli province
Authors: Tanrıkulu, Yusuf Samet
Advisors: Parti̇göç, Nur Si̇nem
Keywords: Coğrafya
Geography
Enerji
Publisher: Pamukkale University
Abstract: Günümüzde enerji talebi hızla artarken, enerji üretimi ve tüketimi süreçlerindeki çevresel etkiler ve fosil yakıtların sınırlı kaynaklar olması konuları giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu durum, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemini vurgulamaktadır. Güneş, rüzgâr, hidroelektrik, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları, enerji talebini karşılamada büyük bir potansiyele sahiptir. Bu kaynakların kullanımı, enerji güvenliğini artırırken aynı zamanda çevresel etkileri azaltma potansiyeline sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebin artmasıyla birlikte, doğru yer seçimi kararları büyük önem taşımaktadır. Doğru yer seçimi, yenilenebilir enerji projelerinin başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) bu süreçte yaygın olarak tercih edilen araçlardır. Bu çalışmada, güneş enerji santrallerinin (GES) uygun yer seçiminin yapılması için kriterlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemleri kullanılarak Denizli iline ilişkin uygunluk analizi yapılmıştır. Uzman görüşleri ve ilgili literatür araştırmasından yola çıkılarak, güneş enerji santralleri için uygun yer seçimi kriterleri belirlenmiştir. Ayrıca, çalışma alanına ait mekânsal ve mekânsal olmayan veriler CBS ortamına aktarılarak alana ilişkin analiz çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, Denizli kentinde toplam 44.579 hektar alanın GES kurulumu için çok uygun, toplam 619.595 hektar alanın orta uygun ve toplam 530.922 hektar alanın ise uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
The environmental impacts of energy production and consumption processes are becoming increasingly important as well as the limited resources of fossil fuels, as the demand for energy rapidly increases today. This situation emphasizes the importance of renewable energy and sustainability issues. Renewable energy sources such as solar, wind, hydroelectric, biomass and geothermal have a significant potential in meeting the energy demand. The utilization of these sources can enhance the energy security while they are reducing environmental impacts. The appropriate site selection decisions becomes crucial with the increasing demand for renewable energy sources. Geographic Information Systems (GIS) and The Analytic Hierarchy Process (AHP) which is a Multi-Criteria the Decision-Making (MCDM) method are preferred often as the effective tools in this process. The main aim of the study is determine the basic criteria for the site selection of solar power plants (SPPs). In this context, the suitability analysis for Denizli province is made using Geographic Information Systems (GIS) and the Analytic Hierarchy Process (AHP) methods. Based on the expert opinions and related literatüre research, appropriate site selection criteria for solar power plants are determined. In addition, spatial and non-spatial data belonging to the study area are transferred to the GIS environment and analysis studies related to the study area are carried out. According to the findings, it is concluded that totally 44,579 hectares of land are highly suitable for SPP installation, totally 619,595 hectares are moderately suitable and totally 530,922 hectares are not suitable in Denizli city.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTOWPofTCF-SjVLdtdM5cl8likghCmw4acpjcaWtH3tA8
https://hdl.handle.net/11499/52761
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

178
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.