Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/56230
Title: Mıchael Mann'ın iktidar ve devlet teorisinin genel analizi
Other Titles: General analysis of Michael Mann's theory of power andstate
Authors: Kardaş Meşeli̇, Müge
Advisors: Çeği̇n, Güney
Keywords: Sosyoloji
Sociology
Publisher: Pamukkale University
Abstract: Sosyoloji, çok boyutlu bir disiplin olarak çeşitli olgu ve kavramları belirleme noktasında önem taşımaktadır. Buna göre, kapsam olarak geniş bir çalışma alanına sahip olmaktadır. Tarih de bu alanların başını çekmektedir. Bu doğrultuda, tarihsel sosyoloji öne çıkarak yolumuza ışık tutmaktadır. Michael Mann de tarihsel sosyolojinin önemli isimlerinden biri olacak şekilde yerini almaktadır. İktidar ve devlete dair farklı bir bakış açısı sunan Mann, analizleriyle alanına damga vurmayı başarmıştır. Çalışmanın temel amacı, üzerine pek çok düşünürün tanımını yapmış olduğu iktidar ve devlet kavramlarına Michael Mann'in perspektifi doğrultusunda irdeleyerek, farklılıkların ortaya koyulduğu bir devlet teorisi bağlamında çalışmak ve iktidarı da insan toplumları üzerinden ele alması noktasında analiz etmek olmuştur. Burada Mann her ne kadar kendi yolundan gitmiş bir düşünür olarak yer alsa da Weber'in etkisi de yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızdadır. Devlet ve iktidar, insanların toplumsal süreçlerde yaşamış olduğu tüm zamanlarda çeşitli formlarda kendisine yer edinerek, her zaman varlığını korumakta olan bir olgudur. Çoğul bir alan olarak devletin, güç ilişkileri ve iş bölümüne bağlı eşitsizlikleri içinde barındırması bakımından da iktidarın, toplumsal hayatı şekillendirmede büyük bir paya sahip olduğu söylenmelidir.
Sociology is important at the point of identifying various facts and concepts as a multidimensional discipline. Accordingly, it has a large scope of study in scope. History also leads these areas. In this direction, historical sociology shines a light on our path by coming forward. Michael Mann also takes his place as one of the major figures in historical sociology. Offering a different perspective on power and state, Mann has managed to put a stamp on his field with his analysis. The main purpose of the study was to examine the concepts of power and state that many thinkers have defined, in the perspective of Michael Mann, to work in the context of a state theory in which differences are presented, and to analyze power over human societies. Although Mann is here as a thinker who has gone his own way, Weber's influence is undeniable. State and power are a phenomenon that has always been preserving its existence by acquiring a place for itself in various forms at all times when people have lived in social processes. As a plural area, it must also be said that power has a large stake in shaping social life in the sense that the state is housed in inequalities linked to power relations and business division.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShp2oUijKKdaPMhdli7Z3PFu_Uf7HSM2gIhXVvFORx42e
https://hdl.handle.net/11499/56230
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

22
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.