Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/56613
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖzkal, Sami̇ Gökhanen_US
dc.contributor.authorZambak, Özlem-
dc.date.accessioned2024-02-13T10:50:46Z-
dc.date.available2024-02-13T10:50:46Z-
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=r4I1HnmXxFQovUpyAyUmxPOyGF4Hakucwqmvr45DWgkshogQ4dUAkQ2GOECNQqWS-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/56613-
dc.description.abstractBu çalışmanın ilk aşamasında elektro-eğirme yöntemiyle polimerin %5 (w/w)'i oranında karanfil ekstraktı ve çörekotu atığı ekstraktı ilaveli pullulan ve pullulan/peynir altı suyu proteini nanolifleri farklı çalışma koşullarında (voltaj, iğne ucu-toplayıcı mesafesi, akış hızı) elde edilmiştir. Elde edilen nanoliflerin çapları 168-600 nm arasında değişmektedir. Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopi (FTIR), X-Işını Kırınımı (XRD) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) sonuçları, elde edilen nanolifler ile karanfil ekstraktı ve çörekotu atığı ekstraktı arasında uyumlu bir etkileşim olduğunu göstermiştir. Nanoliflerin fenolik madde içeriği 0,62-48,05 mg GAE/g km ve antioksidan aktivitesi (DPPH) 274-4174 µmol TE/g km arasında değişmektedir. Elde edilen nanoliflerden bazıları S. aureus, M. luteus ve C. albicans'a karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise ilk aşamada kullanılan koşullardan dördü seçilerek polimerin %30 (w/w)'u oranında karanfil ekstraktı ve çörekotu atığı ekstraktı ilaveli pullulan ve pullulan/peynir altı suyu proteini nanolifleri elde edilmiştir. Liflerin fenolik madde içeriği 26,17-167,02 mg GAE/g km ve antioksidan aktivitesi 1905-17165 µmol TE/g km aralığında saptanmıştır. Karanfil ekstraktı içeren pullulan nanolifi S. aureus, M. luteus, E. coli, C. albicans ve A. flavus'a karşı antimikrobiyal aktivite gösterirken, aynı oranda çörekotu atığı ekstraktı içeren pullulan nanolifi S. aureus ve E. coli bakterilerine karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Çalışmanın üçüncü aşamasında ise ikinci aşamada üretilen nanoliflerden kesiksiz üretilen, antibakteriyal aktivitesi, antioksidan aktivitesi yüksek olan ve homojen morfolojiye sahip olan ikisi seçilip sosis örneklerini kaplamada kullanılmıştır. Ekstrakt ilaveli nanolifler ile kaplanan sosis örneklerinin pH'si depolama boyunca kontrol grubunun pH'sine göre daha yavaş artmıştır. Ekstrakt ilaveli nanolifler ile kaplanan sosis örneklerinin L* (parlaklık) renk değerleri, kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Ekstrakt ilaveli nanolifler ile kaplanan sosis örneklerinin a* değeri depolama süresince azalmış fakat bu azalma kontrol grubuna göre daha yavaş gerçekleşmiştir. Karanfil ekstraktı ve çörekotu atığı ekstraktı içeren nanolifler ile kaplanan sosis örnekleri, kontrol grubuna göre TBARS değerini sırasıyla %20 ve %17 oranında, E. coli sayısını sırasıyla 1,98 ve 1,01 log düzeyinde ve L. monocytogenes sayısını ise sırasıyla 1,33 ve 0,87 log düzeyinde azaltmıştır.en_US
dc.description.abstractIn the first stage of this study, pullulan and pullulan/whey protein nanofibers containing 5% (w/w) clove extract and black cumin waste extract were obtained by electrospinning method. The diameters of the obtained nanofibers ranged from 168 to 600 nm. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), X-ray Diffraction (XRD) and Differential Scanning Calorimetry (DSC) results showed a close interaction between the obtained nanofibers and clove and black cumin waste extract. The phenolic content of the nanofibers varied between 0.62-48.05 mg GAE/g km and the antioxidant activity varied between 274-4174 µmol TE/g km. Some of the obtained nanofibers show antimicrobial activity against S. aureus, M. luteus and C. albicans. In the second stage of the study, four of the conditions used in the first stage were selected, and 30% (w/w) clove and black cumin waste extract containing pullulan and pullulan/whey protein nanofibers were obtained under these conditions. The phenolic content of the fibers obtained varied between 26.17-167.02 mg GAE/g km and the antioxidant activity varies between 1905-17165 µmol TE/g km. Pullulan nanofiber containing clove extract showed antimicrobial activity against S. aureus, M. luteus, E. coli, C. albicans and A. flavus, while pullulan nanofiber containing black cumin waste extract at the same ratio showed antimicrobial activity against S. aureus, and E. coli bacteria. In the third stage of the study, two of the nanofibers produced in the second stage, which are produced continuously, with high antibacterial activity, antioxidant activity and homogeneous morphology, were selected and used in coating the sausage samples.. The pH of the sausage samples coated with extract-added nanofibers increased more slowly than the pH of the control group. The L* (brightness) colour values of the sausage samples coated with extract-added nanofibers were higher than the control group. The a* value of sausage samples coated with extract-added nanofibers decreased during the storage, but this decrease occured more slowly than the control group. Sausage samples coated with nanofibers containing clove extract and black cumin waste extract decreased the TBARS value by 20% and 17%, the count of E. coli by 1.98 and 1.01 log, and the count of L. monocytogenes by 1.33 and 0.87 log, respectively, compared to the control group.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Universityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBitkisel ekstraktlı nanoliflerin elektro-eğirme yöntemi ile üretimi ve sosis kaplamada kullanımıen_US
dc.title.alternativeProduction of nanofibers with plant extract via electrospinning method and use for sausage coatingen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage138en_US
dc.departmentPAÜ, Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid786776en_US
dc.institutionauthorZambak, Özlem-
item.openairetypeDoctoral Thesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextNo Fulltext-
item.languageiso639-1tr-
item.grantfulltextnone-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

46
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.