Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/56650
Title: Denizli ilinde yaşayan geriatrik bireylerin oral hijyen alışkanlıklarının sosyodemografik veriler ve kronik hastalıklar açısından incelenmesi
Authors: Erkoç, Zinnet
Advisors: Akgül, Nilgün
Keywords: DMFT
geriatrik
OHI-S
geriatric
Abstract: Amaç: Bu çalışmanın amacı; Denizli ilindeki 65 yaş üstü bireylerin çürük, dolgulu, eksik diş sayısını, plak ve diş taşı indekslerini de inceleyerek ağız sağlığı profillerini ortaya çıkarabilmektir. Daha sonra bu verilerin kronik hastalıklar, sosyodemografik veriler ve oral hijyen alışkanlıklarıyla ilişkisini tespit ederek ve halk sağlığı programlarının belirlenmesine katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Yöntem: Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran ve Denizli ilindeki huzurevlerinde bulunan 65 yaş üstü 534 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılar; demografik sorular, mevcut oral durumunu saptamaya yönelik sorular, oral hijyen alışkanlıklarını saptamaya yönelik sorular olmak üzere toplam 19 sorudan oluşan bir ankete katılmışlardır. Ayrıca katılımcıların oral muayenesi yapılıp DMFT ve OHI-S değerleri kaydedilmiştir. İstatistiksel anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak belirlenerek veriler One Way ANOVA testi, Independent Samples T-Testi ve Pearson ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: DMFT indeksi ile aşağıda belirtilen parametreler (yaş, ikamet yeri, eğitim düzeyi, birlikte yaşadıkları kişiler, hipertansiyon ve diyabet) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. (p<0,05) OHI-S ile aşağıda belirtilen durumlar (yaş, eğitim durumu, yaşanılan kişiler, görme bozuklukları ve ortopedik rahatsızlıklar) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmüştür. (p<0,05) Diş fırçalama sıklığı, fırça değiştirme sıklığı ve fırçalama yönü ile aşağıdaki sosyodemografik veriler (eğitim düzeyi, ikamet yeri ve yaş) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. (p<0,05) Diş macunu kullanımı yaş ve eğitim düzeyi ile istatistiksel olarak ilişkiliyken arayüz temizliği sadece eğitim düzeyi ile istatistiksel olarak ilişkili bulunmuştur. (p<0,05) Sonuç: Yaşlı insanlar, kalan doğal dişleri çok az olsa da oral hijyen konusunda bilinç düzeylerini artıracak programlara ihtiyaç duyulmak tadır.
Objective: The purpose of this study; To reveal the oral health profiles of individuals over the age of 65 in Denizli by examining the number of decayed, filled and missing teeth, plaque and tartar indices. Then, it is aimed to determine the relationship of these data with chronic diseases, sociodemographic data and oral hygiene habits and to contribute to the determination of public health programs. Method: 534 people over the age of 65 who applied to Pamukkale University Faculty of Dentistry and lived in nursing homes in Denizli were included in the study. Participants; They participated in a survey consisting of a total of 19 questions, including demographic questions, questions to determine their current oral status, and questions to determine their oral hygiene habits. In addition, the participants were oral examined and their DMFT and OHI-S values were recorded. Statistical significance level was determined as p<0.05 and the data were analyzed using One Way ANOVA test, Independent Samples T-Test and Pearson chi-square test. Results: A statistically significant relationship was found between the DMFT index and the following parameters (age, place of residence, education level, people they live with, hypertension and diabetes). (p<0.05) A statistically significant relationship was observed between OHI-S and the following conditions (age, education level, people with whom you live, visual impairments and orthopedic disorders). (p<0.05) A statistically significant relationship was found between tooth brushing frequency, brush changing frequency and brushing direction and the following sociodemographic data (education level, place of residence and age). (p<0.05) While toothpaste use was statistically related to age and education level, interface cleaning was only statistically related to education level. (p<0.05) Conclusion: Even though elderly people have very few remaining natural teeth, programs are needed to increase their awareness of oral hygiene.
URI: https://hdl.handle.net/11499/56650
Appears in Collections:Diş Hekimliği Fakültesi Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10604423.pdf
  Until 2024-06-10
3.12 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

144
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.