Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/56934
Title: Kanlıdede (Manisa) nikel yatağının üç boyutlu modellenmesi ve kaynak tahmini
Other Titles: 3D modelling and resource estimation of Kanlıdede (Manisa) nickel deposit
Authors: Parlayan, Murat
Advisors: Kargi, Hulusi̇
Keywords: Jeoloji Mühendisliği
Geological Engineering
Publisher: Pamukkale University
Abstract: Manisa ili Gördes-Akhisar ilçe sınırlarında yer alan Kanlıdede Nikel cevherleşmesi, Ege Bölgesi- Paleojen'de gerçekleşen bindirme esnasında oluşan yığışım karmaşığı içerisinde, Üst Kretase sedimanter istifleri ile karışan ve yüzeyleyen ofiyolit karışığı içerisinde yer almaktadır. Ultramafiklerin bozuşmasıyla lateritler oluşmuştur. İnceleme alanında yapılan arama çalışmaları sonucunda elde edilen sayısal veriler toparlanmış ve maden kaynağı olarak raporlanmıştır. Cevherleşmenin bir maden kaynağına dönüştürülmesini içeren tüm süreçler kaynak tahmini olarak açıklanmaktadır. Cevherleşmenin ekonomikliğini ve işletilebilirliğini belirlemek için yapılan tahminler, cevher katı modeli ve tenör değerlerinin hesaplanması üzerine kurulmaktadır. Çalışmada elde edilen verilerin güvenilirliği ve oluşturulan blok modelin kullanışlılığı arasındaki ilişki, uluslararası kalite güvence prosedürlerine göre incelenerek değerlendirilmiştir. Arama ve sondaj çalışmalarından edilen ham veriler üzerinden veritabanı derleme, jeolojik yorum ve katı modelleme çalışması yürütülmüştür. Elde edilen veritabanı ile tüm veriler jeoistatistik çalışmaya tabi tutulmuş, sondaj verileri kompozitlenerek optimum veri seti oluşturulmuştur. Çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlar incelendiğinde verilerin düşük varyasyon katsayısına sahip olduğu görülmüştür. Kompozitli verilere devamlılık analizi uygulanmış, cevherin yöne bağlılığı tespit edilmiştir. Komşuluk analizleri ile uygun koşullar belirlenerek bloklar oluşturulmuş ve tenör tahmini için kullanılacak olan tüm parametreler detaylı şekilde belirlenmiştir. Değişken parametreler kullanılarak oluşturulan blok modellere tenör tahmini gerçekleştirilmiştir. Genel ortalama istatistikleri için kompozitli veriler ile blok tenörleri karşılaştırılmış, % 1.02 fark elde edilerek yapılan tahminin kullanışlı olduğu görülmüştür. Kavramsal ön ekonomik değerlendirme yapılmış, iyimser, kötümser ve ortalama senaryolarda maden kaynağının yerinde ekonomik değeri belirlenmiştir. Verilerin elde edilme yöntemi ile verilerin doğruluğu, kullanılabilirliği, tahmin yöntemleri, ekonomikliği ve uygulanabilirliğine kadar tüm süreçler bu çalışma kapsamında incelenmiş ve detaylı olarak açıklanmıştır.
Kanlıdede Nickel mineralization is located in the Gördes- Akhisar district of Manisa province. It is part of an accretionary complex formed during the Paleogene overlap, within an ophiolite mixture mixed with Upper Cretaceous sedimentary stacks. Laterites are formed through the decomposition of ultramafics. Numerical data from exploration work have been reported as mineral resources. Economic and operational assessments of the mineralization are based on the calculation of ore solid models and grade values. The reliability of the data and the usefulness of the block model were evaluated according to international quality assurance procedures. Geological interpretation and solid modeling were based on raw data from exploration and drilling activities. The database underwent geostatistical analysis, and the optimal dataset was created by compositing drilling data. The analysis showed low coefficient of variation in the data. Continuity analysis was applied, determining the directional dependence of the ore. Blocks were created using neighborhood analysis, and parameters for grade estimation were detailed. Grade estimation was performed for block models created with variable parameters. Comparison of composite data and block grades showed the estimate to be useful with a difference of 1.02%. A preliminary conceptual economic assessment was conducted, determining the in-situ economic value of the mineral resource under optimistic, pessimistic, and average scenarios. All processes, from data acquisition methods to the accuracy, usability, estimation methods, economics, and applicability of the data, have been detailed within the scope of this study.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=weFMBHaUra8rsS5wi2bmHMaIkYlCCdQri4X4grFSofINADMi88ajAH3au8ynwHOn
https://hdl.handle.net/11499/56934
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

24
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.