Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57117
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖzkal, Sami Gökhanen_US
dc.contributor.authorTan Börekçi, Saide Ruveydaen_US
dc.date.accessioned2024-05-08T11:46:55Z-
dc.date.available2024-05-08T11:46:55Z-
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/57117-
dc.description.abstractGıda güvenliği denetimleri, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için hükümetler tarafından uygulanan temel bir sağlık koruma önlemidir, ancak sürekli olarak eleştirilere maruz kalmaktadır. Bu eleştiriler arasında denetimlerde kullanılan yöntemlerin tutarsız ve yetersiz olması ve gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesindeki etkinliklerinin düşük olması yer almaktadır. Bu eleştirilerin geçerliliğinin araştırılması gelecekteki araştırmalar için önemli bir alandır. Ancak her şeyden önce, toplumun gıda güvenliği denetimleri üzerindeki etkisine ilişkin net bir yapı oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı, bireylerin gıda güvenliği ve gıda denetimine yönelik tüketici tutumlarını araştırmaktır. Bu çalışma konuyla ilgili anket çalışmasıdır, çalışmadaki veriler Google Form üzerinden toplanmıştır ve çalışma Google Form üzerinden ankete katılan 454 kişiden toplanan bilgilerle işlenmiştir. Verileri analiz etmek için SPSS 23 paket programı kullanılmıştır. Anket sonuçlarına göre bireylerin %75,6’sı ambalajlı gıda satın alırken üretim ve son tüketim tarihini kontrol ettiklerini ifade etmiş olup, “Ambalajlı gıda satın alırken içindekiler bölümünü incelerim” sorusuna %47,4’ü her zaman, %47,4’ü bazen şeklinde yanıt vermiştir. Yine bireyler %74,9 oran ile çiğ ve pişmiş gıdalar ile et ve sebzelerin muhafazasında birbirine temas etmemesine dikkat ettiklerini ifade etmiştir. Bu durum tüketicilerin çoğunluğunun gıda satın alırken genel olarak bilinçli bir tutum sergilediğini göstermektedir. Fakat bireyler %28,4 oran ile buzdolabında son tüketim tarihi geçmiş ambalajlı bir gıda varsa “Tadına bakar veya koklarım; eğer bir değişiklik yoksa atmam” şeklinde cevap vermiştir. Bireylere “Tarım ve Orman Bakanlığının sitesinde taklit/tağşiş vb. ifşa edilen markaları takip ediyor musunuz?” sorusu sorulmuş, çoğunluk %43,2 oran ile “Hayır” cevabı vermiştir. Bu durum katılımcıların gıda güvenliği, son tüketim tarihi konusunda olası zehirlenme risklerine karşı ve güvenilir gıdaya ulaşmada doğru bilgi kaynaklarını takip etmeleri konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiği sonucunu vermiştir. Çalışmanın sonucunda; Bireylerin gıda satın alma ile gıda saklama ve gıda güvenliği durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve zayıf bir ilişki olduğu, gıda saklama ile gıda satın alma ölçekleri arasında da pozitif yönde ve zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractFood safety inspections are an essential health protection measure implemented by governments to prevent foodborne illnesses, but they constantly come under criticism. These criticisms include the inconsistent and insufficient methods used in inspections and their low effectiveness in preventing foodborne diseases. Investigating the validity of these criticisms is an important area for future research. But above all, there is a need to establish a clear structure regarding society's influence on food safety inspections. The aim of this study is to investigate consumer attitudes towards food safety and food inspection. This study is a survey study on the subject, the data in the study was collected via Google Form and the study was processed with the information collected from 454 people who participated in the survey via Google Form. SPSS 23 package program was used to analyze the data. According to the survey results, 75.6% of the individuals stated that they check the production and expiry dates when purchasing packaged food. To the question "I examine the ingredients section when purchasing packaged food", 47.4% of individuals answered always and 47.4% answered sometimes. Again, 74.9% of individuals stated that they are careful not to let raw and cooked foods, meat and vegetables come into contact with each other while preserving them. This shows that the majority of consumers generally have a conscious attitude when purchasing food. However, 28.4% of individuals answered that if there is an expired packaged food in the refrigerator, "I will taste or smell it; if there is no change, I will not throw it away". The question "Do you follow the brands that are exposed as imitation/adulter etc. on the website of the Ministry of Agriculture and Forestry?" were asked to the individuals, and the majority answered "No" with a rate of 43.2%. This resulted in the conclusion that the participants should be made aware of food safety, expiration date, against possible poisoning risks and to follow the right sources of information to reach safe food. As a result of the study; It has been determined that there is a statistically significant, weak and positive relationship between individuals' food purchasing and food storage and food safety situations, and a weak, positive relationship between food storage and food purchasing scales.en_US
dc.language.isotren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectGıda Denetimien_US
dc.subjectGıda Güvenliğien_US
dc.subjectGıda Saklamaen_US
dc.subjectGıda Satın Almaen_US
dc.subjectGüvenilir Gıdaen_US
dc.subjectTüketici Bilincien_US
dc.subjectBilgi düzeyien_US
dc.subjectFood Inspectionen_US
dc.subjectFood Safetyen_US
dc.subjectFood Storageen_US
dc.subjectFood Purchasingen_US
dc.subjectSafe Fooden_US
dc.subjectConsumer Awarenessen_US
dc.subjectKnowledge levelen_US
dc.titleBireylerin gıda güvenliği ve gıda denetimleri konusunda tüketici bilincinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of consumer awareness about food safety and food inspections of individualsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentPAÜ, Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid852878en_US
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextembargo_20240928-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10323099.pdf
  Until 2024-09-28
1.17 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

150
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.