Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57229
Title: Gümüş nanoparçacıkarın antibakteriyel etkilerinin incelenmesi ve yeni gümüş nanomalzemelerin sentezi
Other Titles: Investigation of antibacterial effects of silver nanoparticles and synthesis of new silver nanoparticles
Authors: Gümen, Gizem
Advisors: Elçi, Şükrü Gökhan
Keywords: Nanoteknoloji
Gümüş
Nanoparçacık
Antibakteriyel Etki
Gram Pozitif
Gram Negatif
Bakteri
Nanotechnology
Silver
Silver Nanoparticle
Antibacterial Effect
Gram Positive
Abstract: Bu tez çalışmasında koruyucu ajan olarak gallik asit, sitrik asit ve tallik asit kulanılarak 2 farklı boyutta, toplam 6 farklı gümüş nanoparçacık (AgNP) sentezlenmiş olup bu parçacıkların antibakteriyel özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Elde edilen AgNP’lerin karakterizasyon işlemleri uygun spektral analiz yöntemleri kullanılarak sırasıyla; transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ultraviyole görünür ışık (UV-Vis) spektrometresi ve parçacıkların zeta potansiyeli ölçümleri yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, nanoparçacıkların antimikrobiyal aktivitesi, Clinical Laboratory Institute standardına (Anonymous 2020, M100 | Performance Standards for Antimicrobial Suceptibility Testing, 31st Edition, Clinical Laboratory Institute) göre disk difüzyon yöntemi kullanılarak çeşitli gram pozitif ve gram negatif bakteri üzerinde tanımlanmıştır. Test mikroorganizmaları olarak gram pozitif; Bacilllus Subtilis, Staphylococcus Aureus ve gram negatif; Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruginosa bakterileri kullanılmıştır. Tannik asit yüzey kaplamalı (7 ve 30 nm), sitrik asit yüzey kaplamalı (8 ve 30 nm), ve gallik asit yüzey kaplamalı (7 ve 29 nm) olarak sentezlenmiş gümüş nanoparçacıkların bu bakteriler üzerindeki zon oluşum değerleri incelenerek antibakteriyel özellikleri karşılaştırılmıştır. AgNP’lerin antimikrobiyal etkileri incelenirken farklı yüzey kaplamalı ve boyutlu parçacıkların, gram pozitif ve gram negatif bakteriler üzerinde farklı konsantrasyonlardaki derişimlerine karşı oluşan zon miktarlarının parçacıkların sahip olduğu zeta potansiyel değerlerine göre değişim göstermesinin yanında bakterinin gram negatif veya pozitif olmasına göre de farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Gerçekleştirilen karakterizasyon çalışmalarından (TEM) gümüş nanoparçacıkların dar bir boyut dağılımına sahip küresel (7 ve 29 nm) şekile sahip olduğu da gözlemlenmiştir. Yapılan ölçümlerde nanoparçacıkların yüzey kaplamasının ve boyutunun antibakteriyel etkisini değiştirdiği gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar daha önce yapılmış olan çalışmaları destekler niteliktedir.
Bu tez çalışmasında koruyucu ajan olarak gallik asit, sitrik asit ve tallik asit kulanılarak 2 farklı boyutta, toplam 6 farklı gümüş nanoparçacık (AgNP) sentezlenmiş olup bu parçacıkların antibakteriyel özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Elde edilen AgNP’lerin karakterizasyon işlemleri uygun spektral analiz yöntemleri kullanılarak sırasıyla; transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ultraviyole görünür ışık (UV-Vis) spektrometresi ve parçacıkların zeta potansiyeli ölçümleri yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, nanoparçacıkların antimikrobiyal aktivitesi, Clinical Laboratory Institute standardına (Anonymous 2020, M100 | Performance Standards for Antimicrobial Suceptibility Testing, 31st Edition, Clinical Laboratory Institute) göre disk difüzyon yöntemi kullanılarak çeşitli gram pozitif ve gram negatif bakteri üzerinde tanımlanmıştır. Test mikroorganizmaları olarak gram pozitif; Bacilllus Subtilis, Staphylococcus Aureus ve gram negatif; Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruginosa bakterileri kullanılmıştır. Tannik asit yüzey kaplamalı (7 ve 30 nm), sitrik asit yüzey kaplamalı (8 ve 30 nm), ve gallik asit yüzey kaplamalı (7 ve 29 nm) olarak sentezlenmiş gümüş nanoparçacıkların bu bakteriler üzerindeki zon oluşum değerleri incelenerek antibakteriyel özellikleri karşılaştırılmıştır. AgNP’lerin antimikrobiyal etkileri incelenirken farklı yüzey kaplamalı ve boyutlu parçacıkların, gram pozitif ve gram negatif bakteriler üzerinde farklı konsantrasyonlardaki derişimlerine karşı oluşan zon miktarlarının parçacıkların sahip olduğu zeta potansiyel değerlerine göre değişim göstermesinin yanında bakterinin gram negatif veya pozitif olmasına göre de farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Gerçekleştirilen karakterizasyon çalışmalarından (TEM) gümüş nanoparçacıkların dar bir boyut dağılımına sahip küresel (7 ve 29 nm) şekile sahip olduğu da gözlemlenmiştir. Yapılan ölçümlerde nanoparçacıkların yüzey kaplamasının ve boyutunun antibakteriyel etkisini değiştirdiği gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar daha önce yapılmış olan çalışmaları destekler niteliktedir.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniveritesi Bilimsel Araştırma Birimi tarafından 2021FEBE009 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/57229
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
794505.pdf1.91 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

94
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

46
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.