Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57345
Title: Bilgi yönetimi ve yapay zekâ alanları arasındaki teknoloji yakınsamasının öngörülmesi
Authors: Sabancı Bayramoğlu, Aylin
Dolma, Serkan
Abstract: Bu çalışmanın amacı, bilgi yönetimi ve yapay zekâ alanları arasındaki teknoloji yakınsamasını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 2015-2021 yıllarını kapsayan patent verileri kullanılmıştır. Ağ analizi yöntemiyle alanların mevcut ilişkisi analiz edilmiştir. Bağlantı tahmin yöntemi kullanılarak alanlar arasında potansiyel olarak bağlantı oluşması beklenen teknoloji alanları belirlenmiştir. Öngörülen teknoloji yakınsamasının temaları topluluk tespiti ve konu modelleme yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgular makine öğrenmesi, sinir ağları ve doğal dil işleme gibi yöntem ve tekniklerin yeni teknolojilerin geliştirilmesinde kullanıldığını göstermektedir. Bu bağlamda önümüzdeki dönemde bilginin daha iyi yönetilmesi, anlamlı hale getirilmesi ve etkili bir şekilde kullanılması için bilgi grafiği ve ontoloji gibi anlamsal web kavramları ön plana çıkmaktadır. Bu kavramlar göz önünde bulundurulduğunda yapay zekâ yöntem ve tekniklerinin sağlık alanında ilaç ve tedavi öneri sistemlerinde, endüstride donanımsal sistemlerin yönetilmesi ve hata öngörülmesinde yaygın olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bilgi yönetimi ve yapay zekâ teknolojileri ayrıca zeki soru-cevap sistemlerinin ve eğitim uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılabilir.
URI: https://doi.org/10.30794/pausbed.1321966
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1228047
https://hdl.handle.net/11499/57345
ISSN: 1308-2922
2147-6985
Appears in Collections:İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (16).pdf1.86 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.